Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Programı açıkladı. Program krizin faturasını emekçilere yüklüyor.
Hükümetin Yeni Ekonomik Programı'ndan içi boş hedefler, bankaları kurtarma sözü ve faturayı halka ödecek uygulamalar çıktı.
Önümüzdeki üç yıl boyunca uygulanacak ekonomik politikalar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı.
Türkiye kapitalizminin bugünkü krizine yol açan borç birikimini gerçekleştirdiği 2002-2013 arasında uygulanan ekonomik politikaları öven Albayrak, sorumlu olarak Gezi protestolarını, 17-25 Aralık'ı, 15 Temmuz darbe girişimini, ABD ve Avrupa Birliği merkez bankalarının şahin para politikalarını gösterdi.
Albayrak'a göre AKP'nin iktidarı boyunca sürdürdüğü, dış kredilere dayalı ekonomik büyüme ve sermaye sınıfının bütün kanatlarını bu şekilde besleme politikasında hiçbir sorun yok!
Krizin itirafı
Albayrak, hükümetin rolünü ve sorumluluğunu gizlerken, yaşanmakta olanın bir kriz olduğunu ve 2019 yılında ekonominin küçüleceğini, yani gelmekte olan durgunluğu itiraf etti.
2017'de yüzde 7,4 olan büyüme, 2019 için 2,3 olarak açıklandı.
Gayri Safi Yurt içi Hasıla'nın 2021'de yüzde 5 gelerek dengelenme, yani ekonomik istikrarın sağlanacağı iddia edildi.
Önceki OVP'de 2019 yılı için yüzde 7 enflasyon hedefi, yeni OVP'de yüzde 15,9'a çıkarıldı. Fiyatlardaki yükselişin tek haneli bir rakama düşürülmesi için verilen tarih yine 2021.
Gelecek sene işsizliğin de artacağını itiraf eden Albayrak, ekonominin 2021'de düzeleceğini iddia ederken bunun nasıl gerçekleşeceğini, hedeflerin nasıl tutturulacağını söylemedi.
Bankaları kurtarmak
Hükümetin Yeni Ekonomik Programı'nın merkezinde bankaları kurtarmak var. Kredi notları ard arda düşürülen bankaların mali yapılarının gözden geçirilecek ve devlet tarafından desteklenecekler.
Albayrak, şirketlerin 100 milyon liranın üzerindeki banka ve finans kurumlarına olan borçlarının yeniden yapılandırmaya gidileceğinin altını çizdi.
Kamu harcamalarında kesintiler
Yeni Ekonomik Program’ın en somut yerleri, krizin maliyetini halktan çıkarmaya dönük kısımlar.
Hükümet 2019 yılında kamu harcamalarında 60 milyar lira "tasarrufa gidileceğini" açıkladı. Bunun 31 milyarı harcamalardan kesilecek. 2 milyar lirasıysa sosyal güvenliğe ayrılan paydan kesilecek.
Tasarruftan anladıkları, zaten budanmış sosyal harcamaları daha da kısmak.
Vergi tabana yayılacak
Albayrak, verginin tabana yayılacağını söyledi. İlk hedeflerinin vergi istisnaları ve muafiyetlerini kaldırmak olduğunu söyledi.
Yasalara göre bazı küçük esnaflar, çiftçiler, emekliler bazı vergi muafiyetlerinde yararlanıyor. Hükümet bu kesimleri de vergilendirecek.
Onların gündeminde patronların kazancına göre vergilendirilmesi yok.
Bu programda emekçiler yok
Hükümetin Yeni Ekonomik Programı'nda, gıda fiyatlarındaki yükselişin izleneceği vaadi dışında, yüksek fiyatlar, işsizlik korkusu, artan geçim sıkıntısı ile krizin sonuçlarını yaşayan emekçiler için hiçbir şey yok.
AKP hükümeti, emekçi sınıfların kriz içerinde ağırlaşan sorunlarını çözmeyi değil, dışarıdan yabancı sermaye çekerek, borçların yeni borçlarla ödenmesinin sağlanmasını, yani krizin sorumlusu şirketlerin ve bankaların kurtarılmasını hedefliyor.
Bu programın, yabancı sermayeyi çekip çekemeyeceği ise belirsiz.
Volkan Akyıldırım