Erdoğan ve Putin’den ortak İdlip açıklaması

18.09.2018 - 08:50
Haberi paylaş

Dün 10 gün içinde ikinci kez görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İdlip konusunda ortak bir açıklama yaptılar. Açıklamaya göre Rusya ve Türkiye, İdlip’te silahsız bölge oluşturacak.

Suriye ordusunun İdlip operasyonu ile birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 10 gün içinde ikinci kez bir araya geldiler ve 110 dakikalık görüşme sonunda ortak bir açıklama yaptılar.

Putin: “Ağır silahlar çekilecek”

Açıklamada ilk sözü alan Putin, Suriye’yi çok detaylı bir şekilde ele aldıklarını söyleyerek, “Çok önemli mutabakatlara ulaştık. Rusya olarak endişelerimiz, İdlib’teki savaşçıların Halep’e ve Rus üslerine saldırma tehlikesi var. 15 Ekim tarihinde silahsızlanma bölgesi, Nusra’daki savaşçılar bu bölgeden çekilecekler. O bölgeden, Sayın Erdoğan’ın teklifiyle ağır silahların çekilmesi kararını aldık. Bütün muhalif gruplar 15-20 kilometre çekilecekler. Kontrolü, Rus ve Türk askerler tarafından ortak yapılacak”

Erdoğan: “Önemli mesafe kat ettik”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Tahran Zirversi’ne değinerek, “Türkiye olarak hassasiyetlerimizi açıkça ifade etmiştik. Bugün de vardığımız mutabakatı sahada nasıl hayata geçirebileceğimizi müzakere etme imkanını bulduk. İdlip’te karşılıklı endişelerimizi hedef alan çıkış yolu bulunmasında çok önemli mesafe kat ettik. Muhalifler ve rejim kontrolü arasındaki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bölge oluşturulmasını kararlaştırdık” şeklinde konuştu.

Bültene kayıt ol