Kâr etmesine rağmen borçlarını ödeyemeyen Türk Telekom; Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın kontrolüne giriyor.
Borçlarını ödeyemediğini ilan eden Türk Telekom; borçlu olduğu Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nın kontrolüne giriyor. Lübnanlı Hariri ailesinin doğrudan ve Saudi Telecom Company’nin dolaylı ortak olduğu Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ), Türk Telekom hisselerini teminat göstererek 2013 yılında aldığı 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi geri ödeyemedi. OTAŞ, Türk Telekom hisselerinin yüzde 55’ini elinde bulunduruyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da OTAŞ hisselerinin üç banka tarafından oluşturulacak ortak bir girişim şirketine devredilmesini onaylamasıyla beraber Türk Telekom’un kontrolü bu şirketin eline geçmiş olacak.
Özelleştirmeden talana
Evrensel’den Bülent Falakaoğlu’nun yazısına göre Türk Telekom’un bankaların kontrolüne geçmesi basit bir ticari haberin ötesine geçiyor. 2005 yılında AKP hükümeti tarafından yüzde 55’i özelleştirilen, daha doğrusu satışı yapılmadan hisselerin kullanım hakkı 21 yıllığına OTAŞ’a devredilen Telekom, OTAŞ’ın haksız biçimde telekom hisselerini teminat göstererek bankalara borçlanması sonucunda özel sektörün denetimine girmiş oldu. Böylelikle OTAŞ, devlete olan borcunu kredi çekerek hızla ödemiş oldu ancak bankalara olan borcunu ödemediği için 2026 yılında yine kamunun denetimine geçecek olan Türk Telekom hisseleri bankaların eline geçti.
2013 yılına kadar 11.4 milyar dolar kâr elde eden Türk Telekom’un bu kârının 6.3 milyan doları Hariri’nin kasasına giderken, PTT’ye ait çeşitli taşınmazlar da elden çıkarıldı. Dolayısıyla halkın vergileri ile alınmış olan mallar AKP hükümeti eliyle sermayeye kâr olarak aktarılmış oldu.
Telekom hisselerinin devri çalışanları da vurdu. Devredilmeden önce 60 bin çalışanı olan Türk Telekom, 20 bin çalışana kadar küçüldü, 40 bin kişi işsiz kaldı.