Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklanacağı söylenen "yeni model" boş çıktı. Albayrak, patronları rahatlatmaya çalışsa da ortada ne bir model var, ne de yeni bir şey.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Modeli'nin tanıtım toplantısı İstanbul’da dün yapıldı.
Güne 5,60’larda başlayan Dolar/TL kuru konuşma bittikten sonra 6.60'ı gördü, daha sonra 6,40’ın üzerinde dengelendi. Türk lirasındaki günlük kayıp yüzde 15’i geçti. Böylece Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanı olarak açıklandığından bugüne son bir ayda TL’de yaşanan değer kaybı yüzde 40’a ulaşmış oldu.
Bakan Albayrak, konuşması boyunda TL’nin döviz kurlarına karşı yaşamakta olduğu kayba dair konuya hiç değinmedi. Ekonomideki çöküş olağanüstü bir hıza ulaştığı için toplantı aslında bir sakinleştirme toplantısı gibi düzenlendi. Toplantının amacı panikleyen iş çevrelerinin ve dış yatırımcıların sükûnet bulmasını sağlamaktı. Ama Türk lirasının sürekli olarak değer kaybetmesine bakılırsa, toplantının amacına ulaşamadığını söyleyebiliriz.
Hazine ve Maliye Bakanı, toplantıya başlarken, Türkiye’de bundan sonra uygulanacak olan yeni ekonomik modeli anlatacağını söyledi. Toplantıya katılanlar büyük bir dikkatle anlatılanları dinledi, sıranın yeni modelin açıklanmasına gelmesini sabırla bekledi. Ama toplantının sonuna doğru anlaşıldı ki ortada herhangi bir yeni model yok, hatta herhangi bir model yok.
Kamu harcamalarında önemli tasarruf yapılacağından söz edildi, bu tasarrufların hangi alanlarda ne miktarda yapılacağı anlatılmadı.
İnşaat sektörüne dayalı büyümeden vazgeçilmeyeceği belli edildi. Emlak Bankası’nın yeniden canlandırılıp sektörün büyümesinde önemli rol üstleneceğinden söz edildi.
Finans piyasalarında kuralları belirleyecek yeni bir kurum oluşturulacağından söz edildi. Ama bu kurumun hangi alanlar için ve ne amaçla düşünüldüğünden söz edilmedi.
İlk iki yılda ekonomide dengelerin sağlanacağı, sonraki iki yılda hızlı büyümeye geçileceği, sonraki iki yılda da gelir dağılımının düzeltileceği açıklandı. Ama bütün bu süreçlerin nasıl yaşanacağı ile ilgili somut bir açıklama yapılmadı.
İş çevrelerinin temsilcileri, patronlar toplantıya tam kadro katıldılar ve toplantıdan sonra pek inanmasalar da “söylenenlerin çok güzel, çok anlamlı olduğunu, umut verdiğini” söylediler.
Görünen o ki, hükümet yaşanmakta olan krizle ilgili sadece patronların sorunları ile ilgilenmeye niyetli, yaşanmakta olan pahalılık ve işsizlik gibi konuları önemsememekte. Nitekim Berat Albayrak konuşmasında ne enflasyonun altında ezilen yoksulların sorunlarından, ne de işsiz kalan geniş işçi kitlelerinin sorunlarından bahsetti. İşçi sınıfının, sendikaların işsizlik ve pahalılığa karşı en kısa zamanda ayağa kalkması gerekir, yoksa yoksullar olarak bizler krizin bütün faturasını ödemek zorunda kalırız.
Faruk Sevim