Merkez Bankası müdahale etti, dolar 5.42’yi aşarak rekor kırdı

07.08.2018 - 09:37
Haberi paylaş

Dolar/TL kuru, ABD ile yaşanan ‘rahip krizi’ nedeniyle dün tarihi zirveyi gördü.

Hafta başında Dolar/TL'nin 5,19, Avro/TL'nin de 6,00 seviyesini geçmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) müdahale geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan TCMB, 2,2 milyar dolara yakın tutardaki dövizin bankaların kullanımına geçeceğini duyurdu. TCMB’den yapılan açıklamada “Rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) kapsamında döviz imkanı oranı üst sınırı yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürülmüştür. Söz konusu değişiklik ile (döviz imkan oranı) yaklaşık 2,2 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir” denildi.

TCMB’nin ROM müdahalesi döviz kurunun artışını daha da hızlandırdı. Saat 19:35 itibariyle dolar yeni rekora ulaşarak 5,27’ye yükseldi

Gece yarısı 5,42 ile tarihi zirvesini test eden dolar, ABD ile ön mutabakat sağlandığı ve iki gün içinde bu ülkeye bir heyetin gideceği haberi ile birlikte bu sabah saatlerinde 5.25’in üzerinde hareket ediyor. TL'nin sene başından beri Dolar karşısındaki kaybı %30 ila %40 arasında seyrediyor.

AKP-MHP yerli milli ittifakının yarattığı diplomatik gerginlikler sonucu oluşan döviz kuru dalgalanmaları, işçi sınıfına hayat pahalılığı ve yoksulluk olarak geri dönüyor.

Bültene kayıt ol