Millet İttifakı partileri krizde

06.08.2018 - 17:01
Haberi paylaş

24 Haziran seçimlerine Millet İttifakı olarak giren partilerde kriz sürüyor. CHP’de kurultay tartışması bitmezken, İyi Parti’de üç kurucu üye istifa etti, Saadet Partisi ise Fatih Erbakan öncülüğünde Milli Görüş’ün gerçek temsilcisi olduğunu idda eden hareketin yarattığı krizle karşı karşıya.

24 Haziran seçimlerinde pek çok kişi tarafından AKP’ye bir alternatif oluşturacağı düşünülen ancak seçimde ciddi bir varlık gösteremediği gibi, seçimlerin hemen ardından bölünen Millet İttifakı partilerinin her biri kendi içinde kriz yaşıyor. Siyasi olarak hiçbir benzerlikleri bulunmamasına rağmen sadece AKP’yi ve Tayyip Erdoğan’ın geriletmek amacıyla bir araya gelen üç partide ciddi iç sorunlar olduğu açığa çıktı. 

CHP’deki kriz kendisini kurultay tartışmaları ile gösterirken, İyi Parti’nin üç kurucu üyesi partilerini eleştirerek istifa etti. Milli Görüşçüler arasında ise Erbakan paniği yaşanıyor. Milli Görüş’ün kurucusu ve lideri Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan yeni parti hazırlıkları yapıyor. Adının “Yine Refah” veya “Yeni Refah” olacağı söylenen parti Milli Görüş’ün temsilcisi Saadet Partisi’nde bölünme yaratabilir.

CHP’de kurultay olmayacak

CHP’de seçim sonrası Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce etrafındaki muhalefet ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler arasında polemikler başlamıştı. Seçim kampanyası boyunca birlik içinde olduğunu vurgulayan CHP’de gerçek durumun hiç de böyle olmadığı açığa çıktı. Kılıçdaroğlu etrafındakiler, İnce’yi destekleyenlerin olağanüstü kurultay için imza toplamasını engellemeye çalışmış, imza veren bazı delegeler imzalarını geri çekmişlerdi.

CHP yönetimi bugün kurultay tartışmasına son noktayı koydu. CHP yönetiminden gelen açıklamada kurultay için gereken 622 imzanın toplanamadığı, imza sayısının 569’da kaldığı vurgulanarak kurultay yapılmayacağı belirtildi.

İYİ Parti’de istifalar

Kurultaya hazırlanan İYİ Parti’de ise kurucular kurulu üyesi üç isim istifa etti. Özcan Yeniçeri, Nevzat Bor ve Yusuf Halaçoğlu, partilerine sert eleştiriler yaparak istifa ettiklerini açıkladılar. Özcan Yeniçeri, “Liderin yararı ülkenin yararı üstünde tutuluyorsa orada durmanın bir anlamı yoktur. İYİ Parti sayın liderinin gitmesiyle salya sümük ağlamanın da insanın onuruna dokunması gerekiyor” derken, Halaçoğlu, “Biz görüyoruz ki burada liyakat, Kuvayi Milliye diye yola çıktık. Ama şimdi başarıyı milletvekilliğine indirgeyip elde edileni başarı diye sundular” şeklinde konuştu. Nevzat Bor ise partiden istifa etmek isteyen onlarca kurucu üye olduğunu söyledi.

İstifa edenler partinin kuruluşundan bu yana pek çok hata yapıldığını, CHP ile yapılan ittifakın AKP’den gelecek oyları engellediğini ve daha önce istifa ettikleri MHP’deki anlayışın İYİ Parti’ye de bulaştığını söylediler.

Milli Görüş bölünüyor mu?

Millet İttifakı’na katılan bir diğer parti olan Saadet Partisi, kurucu lideri Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın başlattığı bir hamle ile karşı karşıya. Necmettin Erbakan’ın kurduğu Milli Görüş hareketinin en son partisi olan Saadet Partisi karşısında Milli Görüş’ün temsilcisi olduğunu savunan yeni bir parti çıkacak.

Fatih Erbakan’ın kuracağı yeni partinin seçimlerde beklenilen gibi bir varlık gösteremeyen Saadet Partisi’nde bölünme eğilimi yaratabilir. 28 Şubat darbesi sonrası kapatılan Refah Partisi’nin ismini kullanacağı beklenen Fatih Erbakan, bir sonraki başkanlık seçimleri için stratejisini “Türkiye’yi Tayyip Erdoğan’dan sonra Fatih Erbakan yönetecek” sloganı etrafında şekillendirecek.

Erbakan’ın Saadet Partisi’ni etkileyip etkilemeyeceğini zaman gösterecek ama kesin olan şu ki seçimlerde AKP-MHP ittifakına karşı alternatif olarak gösterilen Millet İttifakı’ndaki tüm partiler seçimdeki başarısızlıklarının ardından ciddi bir kriz yaşıyor. Türkiye’nin ekonomik krize sürüklendiği bir ortamda muhalefet partileri kendi içlerindeki sorunlarla meşgul.

 Krize cevap verecek antikapitalist bir sol seçeneğin yaratılması acil bir görev olarak görünüyor.

Bültene kayıt ol