Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı: Vezir Nourtani için adalet!

20.12.2024 - 12:49
Haberi paylaş

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, 10 Kasım 2023'te Zonguldak'ta yakılmış bedeni bulunan Vezir Mohammad Nourtani'nin katil zanlılarının yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında Zonguldak'taydı. 

Davanın başlamasından önce Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Başak Kocadost'un okuduğu açıklama şöyleydi: 

"VEZİR MOHAMMAD NOURTANİ İÇİN ADALET ! 

Göçmenler ırkçı saldırıların hedefi olarak, sömürüye ve şiddete açık halde göç ettikleri yerlerde sınır dışı edilme tehdidi altında yaşamaya çalışırken, patronlar tarafından “harcanabilir işçi” olarak görülmenin ağır sonuçlarını yaşıyor. 

Hiçbir resmiyeti ve iş güvenliği olmayan kaçak ocaklarda çalışmak zorunda kalan kimliksiz göçmen durumundaki çoğu Afganistanlı işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun, emek-yoğun ve insanlık dışı koşullarda madenlerde çalıştırılmakta, bunun sonucu olarak da iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmektedirler. 

Bu durumun en acı örneklerinden biri de, Zonguldak’ta ruhsatsız işletilen bir maden ocağında kayıtsız ve güvencesiz çalıştırılan Afganistanlı mülteci işçi Vezir Mohammad Nourtani’nin, 9 Kasım 2023’te kaçak maden ocağı sahipleri tarafından yakılarak yok edilmek istenmesidir. 

Nourtani’nin öldürülmesinin ardından açılan Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, Nourtani’nin çalıştığı kaçak maden ocağının sahipleri Hakan Körnöş, Enver Gideroğlu ve Körnöş’ün kuzeni Ahmet Aydın tutuklu yargılanırken, ocak çalışanları Sercan Kayabaş, Eray Demiro ve kömür ticareti yapan Alaattin Çayırlı ise tutuksuz yargılanmaktadır. Dava sürerken, Vezir Muhammed Nourtani ile mesai arkadaşı olan göçmen işçiler sınır dışı edilmiş, Nourtani’nin ailesi ise sınır dışı tehdidiyle karşı karşıya kalmıştır. Ailenin Zonguldak İdare Mahkemesi’ne yaptığı uluslararası geçici koruma başvurusu da bu süreçte reddedilmiştir. 

Nourtani’nin katillerinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması bugün Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde olacak. Bugün yeni bir tanıklık için eşi başvuruda bulunacak. 

Nourtani ile o dönem birlikte kaçak madende çalışan ve cinayete ilişkin ifadeleri alındıktan sonra sınır dışı edilen kuzenler Anmet Ahmedi ve Ahmet Ahmedi video çekerek ölen madencinin eşi Kamergül Meliki'ye gönderdi. Kuzenler videoda kendilerine zorla 'Bir şey görmedikleri' yönünde ifade verdirildiğini belirterek Nourtani'nin ocak içinde kavga ettiğini duyduklarını söylediler. Afgan madenciler videoda Nourtani'nin böbreğine 10 bin dolar teklif geldiğini ancak kendisinin 30 bin dolar istemesi nedeniyle teklifi kabul etmediğini söylediğini anlattı.

Kamelgül Meliki, olayı anlatan işçilerin videosunu avukatı aracılığıyla Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesine sunup ifadelerinin alınmasını talep edecek. Mahkemenin talebi kabul etmesi durumunda adli yardımlaşma yöntemi ile 2 işçinin İran'daki büyükelçilikte ifadeleri alınacak.

Geçen duruşmada Avukat Şeker’in istediği ikinci adli tıp raporu da bu davada görüşülecek. Yeniden istenen Adli Tıp raporu mahkemeye ulaştı. 20 sayfalık raporda, yakılma olayının ölümden sonra meydana geldiği belirtilerek, 'Kişinin mevcut verilerle kesin ölüm nedeni ve mekanizmasının bilinemediği, ölüm sonrası yakılmış olduğu' değerlendirmesi yapıldı. 

Göçmen ve Mülteci Dayanışma Ağı olarak cinayetten sorumlu tüm faillerin en ağır cezaları alması için, göçmen işçiler için adalet talebiyle davanın takipçisiyiz. Tüm kamuoyunu, ölüme mahkûm bir yaşam dayatılan ve katledilen göçmen işçiler için davanın takipçisi olmaya çağırıyoruz."

Duruşma

17.00: Mahkemeye ara verildi. Nourtani'nin avukatı üç noktayı vurguladı. İlk olarak daha önce Nourtani'nin katil zanlıları tarafından Nourtani'nin böbreğinin para karşılığı alınması iddasına dikkat çekildi. İkinci olarak otopsi raporunda Nourtani'nin darba uğradığına ilişkin bulgular olduğuna işaret edildi. Son olarak ise Nourtani'nin avukatı Nourtani'nin Afgan olmasından dolayı ayrımcılığa uğradığını, eğer Türk olsaydı ambulans çağırılabileceğini belirterek, maktulün ırkçılığa uğradığını, dolayısıyla davada "insanlığa karşı suç" noktasının da dikkate alınması gerektiğini bildirdi.

Nourtani'nin avukatları ile sanık avukatları arasında yaşanan tartışmanın ardından ara verilen duruşmada, sanık aileleri arasında da salon dışında tartışma yaşandı.

Ara karar

19 Şubat'a ertelendi, tutuklu bulunanların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Nourtani'nim avukatının talepleri reddedildi

Duruşma bitiminin ardından, davayı takip eden ırkçılık karşıtları adliye önünde tekrar pankart açarak bu davanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Bültene kayıt ol