Dilovası'nda ırkçı provokasyon

03.07.2023 - 10:56
Haberi paylaş

Sosyal medyada paylaşılan kavga görüntüleri, 'Suriyeliler ev bastı' diye verildi. Oysa Dilovası'nda hiçbir ev basılmadığı gibi tartışmanın sebebinin bambaşka olduğu ortaya çıktı.

Dilovası'ndan gece gelen görüntüler, Ankara Altındağ'da yaşanan progromu hatırlattı.

Bir görüntüde ellerinde sopa ve silah olduğu söylenen kişiler görülüyor. Çeken kişi 'bunlar Suriyeliler' diyor. Fakat cep telefonu ile çektikleri kişilerin, köpeği ölen kişi ve yakınları olduğu ortaya çıktı.

Evet. Sosyal medyadaki ırkçı hesapların iddia ettiği gibi elleri sopalı Suriyeliler, bir Türk'ün evini basmadı. Bir köpeğin ölümü sonrası, sahibi aynı yerde yaşadıkları Suriyeli göçmenleri sorumlu tuttu ve kavga çıktı.

Fakat Suriyeliler ev bastı yalanı gece Dilovası'na yayıldı. 100 kişilik bir grup "Sokakta mülteci istemiyoruz" diyerek, göçmenlerin oturduğu evlere doğru yürüyüşe geçti. 

Kocaeli Valiliği, gerçek durumu açıkladı. Köpeğin ölüm sebebinin araştırıldığını, tartışmaya karıştığı söylenen 10 göçmenin sınırdışı edilmek üzere gönderildiğini duyurdu. İşlem yapılan TC vatandaşları hakkında ise bilgi vermedi.

Çoğu kişi sosyal medyadan duyduğu ırkçı yalanlara inanmaya devam ederken, Dilovası'nda durum gergin. Ankara'da olanları hatırlayan göçmenlerin evden dışarıya çıkmaktan korktuğu bildiriliyor.

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, önceki gün yaptığı açıklamada sosyal medyada örgütlenen ırkçı Ümit Özdağ ve partisinin yarattığı tehlikeye dikkat çekmişti:

Irkçıları durduralım

Bültene kayıt ol