Antakya İtfaiye Çadır Kentte herhangi bir değişiklik yok

30.04.2023 - 08:54
Haberi paylaş

Sığınmacılar Platformu aktivistleri, deprem bölgesinden izlenimleri aktarmaya devam ediyor:

Geçen gelişimizden bu yana tek değişiklik daha çok çadır eklenmiş. 100'e yakın irili ufaklı çadır var. Türkiyeliler ve Suriyeliler iki ayrı uca yerleştirilmiş, çadır renkleri ve tipleri farklı. Suriyeliler daha çok AFAD çadırlarında kalıyorlar. Hala az sayıda tuvalet ve birer kadın ve erken banyosu var.

Suriyelililere Kızılay kart dışında bir yardım yapılmıyor.

Kamptaki koşullar gittikçe yağmur ve sıcak ile zorlaşıyor. Yağmur işleri zorlaştırıyor. Çevredeki hasarlı binalar hala temizlenmemiş. Çocuklar okula gidemiyorlar, etrafta açık olan bir tek ana okulu var. Hasarlı binalar, enkaz temizliği için gelen ağır araçlar, çocuklar için oldukça tehlikeli bir ortam yaratıyor.

Kadınlar doğum sonrası gerekli kontrol ve aşıların yapılması için bile Reyhanlı'daki sağlık ocağına gitmek zorundalar.

Toplu taşıma yok, ödünç araba bulmak bazen zor oluyor. 

Sobalar dışarı çıkarılmış, yemek onların üzerinde pişiriliyor.

Burada da Kansu'daki sorunlar anlatıldı. Gelecek belirsiz...

Halid Şakir'in dramı

Oğlu bombalamada duyma yetisini kaybettiği için acil hastalık gerekçesi ile 2 sene önce Türkiye'ye gelen Halid Şakir oğlunun tedavisi bitmeden depremzede oldu. Türkiye'de Türkiye vatandaşı bir Suriyeli ile geçen sene evlenen Halid depremde hamile karısını kaybetti. Evrakları olmadığı için karısı ile resmi evli olmayan Halid karısının özel eşyalarına da ulaşamadı.

Kendisi 5 gün enkaz altında kalan Halid'in bir gözü yaralı. Acilde ilk müdahale yapılmış. Ama sonrası için evrakları olmadığından tedavisi devam ettirilmemiş.

Oğlunun tedavi için İstanbul’a gitmesi gerekiyor ama yine evrakları yüzünden bir şey yapamıyor.

Elinde bir tek kendisinin ve oğlunun acil tedavi için Türkiye'ye geliş belgesi olan (bu belge de Haziran 2023'te bitiyor) çok zor durumda.

STK'lar, belgesi ve ikametgâhı olmadığı için yardım edemiyor. Tedavi ihtiyacı olan depremzede Suriyeliler için acilen özel tedavi izinlerinin çıkarılması, var olanların uzatılması gerekiyor.

Deprem bölgesi izlenimlerimizi bir rapor hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacağız. 

Yıldız Önen - Taha Elgazi

Bültene kayıt ol