Sendikalar göçmen işçilere sahip çıkmalı

15.09.2022 - 13:40
Haberi paylaş

Göçmen işçilerin sorunlarını Adem Maarastawi ile konuştuk

Türkiye'de çalışma şartları zaten zor. Ücretler düşük, çoğu işyeri Türkiyeli işçileri bile sigorta yapmak istemiyor, asgari ücreti bile vermiyorlar. Göçmenler için çalışma koşulları çok daha zor.

Göçmen işçilerin en büyük sıkıntısı iş güvencesi.

Normalde Türkiyeli işçiler için de zaten sorunlu bir durum ama göçmenler için, özelikle çalışma iznine sahip olmayanlar için (kaçak işçiler) epey zorluk var. Çünkü bir işe başlasa bile her zaman göçmen işçi kendini güvensiz hissediyor, her an işine son verilebilir, tazminat ödenmez, çalıştığı günlerin bile parasını alamayabilir.

Diğer bir sorun çalışma saatlerinin uzunluğu. Patronlar göçmen işçilerden uzun saatler çalışmasını istiyorlar, ama herhangi bir fazla mesai ücreti ödemiyorlar. Göçmen işçilerin – fazla mesai ücreti ödenmeyeceği hususundan – ancak maaş aldığı zaman haberi oluyor.

Maaşları konuşmak istiyorsak; maaşların ne kadar düşük olduğunu hepimiz biliyoruz. Benim bildiğim bir imalat firmasında 15 Suriyeli, 8 Pakistanlı, 1 Afganlı ve 17 farklı vatandaşlığa sahip kaçak işçi çalışıyor. O kişilere patron ayda iki bin lira veriyor.

Göçmen işçilerin sorunlarından konuşmak belki bir ömür boyu sürer. Göçmen işçilerin hakkını veren ve onları düşünen çok sayıda kurum olmadığı için, herhangi bir şey yapamıyorlar ve yaşamları için çok zor koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyorlar.

Sendikaların göçmen işçilere sahip çıkması, onların sigortalı ve kayıtlı olarak çalışmasını sağlaması gerekir. Böylece bütün işçiler eşit ücret alır, patronlar işçi sınıfını bölememiş olurlar.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol