Irkçı kampanya sonucu Salah Alddin sınır dışı edildi

16.08.2022 - 09:46
Haberi paylaş

Gaziantep’te yaşayan Suriyeli Salah Alddin, kendisine yönelik ırkçı iftira kampanyaları sonrası, Gaziantep Valiliği tarafından sınır dışı edildi. Hukuk fakültesi öğrencisi Salah Alddin dün Karkamış sınır kapısından Suriye’ye gönderildi.

Irkçı kampanya, Yeniçağ ve Türkiyem gibi faşist gazeteler tarafından başlatıldı, sosyal medyada devam ettirildi.

Salah Alddin’in Nisan 2022’de Göç İdaresi Başkanlığını eleştirdiği bazı twitler attığı iddia edildi. Ama bu twitlerle ilgili somut kaynak gösterilmedi.

Twitlerin içeriğini uyduran faşist medya organlarının yayını üzerine Gaziantep Valiliği soruşturma başlattı.

Soruşturma sırasında polis, Salah’ın teslim olması için rehine olarak annesini gözaltına aldı. Daha sonra teslim olan Salah ile ilgili avukatlar geri göndermenin durdurulması için başvuruda bulunsalar da, Valilik hukuka aykırı olarak geri gönderme işlemini gerçekleştirdi. Oysa hukuken geri gönderme işlemine mahkemenin karar vermesi gerekiyordu.

Salah’ın tek “suçu” Göç İdaresi Başkanlığının göçmenlere yönelik idari politikalarını eleştirmekti

Göç İdaresi Başkanlığının göçmenlere karşı olumsuz pek çok uygulaması, uzun süredir gündemde. İktidarın MHP kanadının etkisinde olan Göç İdaresi Başkanlığı pek çok hukuksuzluğa göz yummakta. Geri gönderme merkezlerinde işkence ve kötü muameleler ayyuka çıkmış durumda. Göçmenlerin, diğer bir ülkeye gitmek için gerekli olan şartlı mültecilik başvuruları bile işleme konulmamakta.

En basit işlemler için haftalar, aylar sonrasına randevu veren Göç İdaresi, başvurulara rağmen gerekli işlemleri zamanında yapmadığı için, örneğin ikametgah değişikliğini kayda geçirmediği için binlerce göçmenin sınır dışı edilmesine yol açıyor.

Türkiye, son yıllarda göçmenler için epeyce güvensiz bir hale geldi. Bunda önemli bir pay şüphesiz göçmenlere kötü davranan, onların en basit idari taleplerini yerine getirmeyen Göç İdaresinde. 

İşte bu tutumları eleştiren hukuk öğrencisi ve oturma izni olan Salah Alddin dün sınır dışı edildi.

Sınır dışı ettiği Salah’ın öğrenci olduğunu bile bilmeyen, Salah’ın avukat olduğunu ilan eden Gaziantep Valiliği ise göçmenlerin sorunlarına karşı ne kadar ilgisiz olduğunu ortaya koydu.

Bültene kayıt ol