Harmandalı GGM’de hukuksuz sınır dışı etmeler

25.06.2022 - 12:35
Haberi paylaş

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) dün sabah 300 civarında göçmen, avukatlara herhangi bir bilgi verilmeden hukuka aykırı şekilde sınır dışı edilmek veya başka yere sevk için araçlara bindirilmişti. Alınan bilgilere göre GGM'den çıkarılan 226 Afgan mülteci sınır dışı edildi.

GGM yetkilileri avukatların müvekkilleri ile görüşmesine engel olurken, aileler de gergin bir şekilde yakınlarının durumunu izlediler. Avukatlara, göçmenlerin sınır dışı edilmek veya başka yere sevk için araçlara bindirildiği bilgisi verildi.

İzmir Valiliği dün yaptığı açıklamada, Harmandalı GGM’de bir gün önce gece saat 10’da bazı karışıklıkların çıktığını, daha sonra olayların kontrol altına alındığını, rutin faaliyetin devam ettiğini açıkladı.

İzmir Harmandalı Gerdi Gönderme Merkezinde yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, Valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını, olayın bağımsız kurumlarca teyide muhtaç olduğunu açıkladı, avukatların içeriye alınmamasını eleştirdi. Baro açıklamasında, “Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz. Bu nedenle söz konusu valilik açıklaması başta baromuz olmak üzere diğer tüm bağımsız kurumlarca teyide muhtaçtır” denildi.

Öte yandan bugün otobüslerle İzmir Harmandalı GGM'den çıkarılan göçmenlerin sınır dışı edildiği öğrenildi. Afganistan Hava Yollarına ait uçağa bindirilen göçmenlerin Afganistan'ın başkenti Kabil'e gönderildiği öğrenildi.

Bültene kayıt ol