Yine yalan, yine örgütlü ırkçı provokasyon

14.06.2022 - 12:30
Haberi paylaş

İstanbul Ataşehir'de gasp edilmek istenen Afganistanlı işçiler, ırkçıların yalanıyla hedef haline getirildi. Göçmenlerin çalıştığı geri dönüşüm depolarına yapılan saldırılarda, bir işçi bıçaklanırken Türkiyeli 3 atık işçisi yaralandı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun aktardığına göre 11 Haziran gecesi iki Afganistanlı geri dönüşüm işçisi yaşadıkları depolara giderken bir grup tarafından gasp edilmek istendi. İhbar üzerine olay yerine gelen polislerin müdahalesi sırasında olay yerinden kaçan grupta yer alan 15 yaşındaki Selahattin Çelik araba çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Çelik'in yaşamını yitirmesinin ardından sosyal medyada, Afganistanlı göçmenlerin Çelik'in yolunu kestiği ve Çelik'in kaçarken hayatını kaybettiği şeklinde mesajlar paylaşıldı. Paylaşımlara göçmen karşıtı söylemleriyle öne çıkan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da destek verdi. 

Hedef gösterme sonrası depolara saldırı başladı

Sosyal medyada yapılan örgütlü ve kışkırtıcı paylaşımların ardından geri dönüşüm depolarının bulunduğu bölgede yürüyüş düzenleyen gruplar geri atık işçilerine saldırdı. Birçok depoda atıkları ateşe veren saldırganlar 3 kişiyi yaraladı.

Saldırıların ardından Ömer Faruk Gergerlioğlu Twitter hesabından “Nefret saldırılarının hesabını verebilecek misin? Konuyu bilmeden söylentilerle linç mekanizmalarını harekete geçirenler dün gece onlarca atık iş depolarına saldırdı, linç etti. Bıçaklanan bir gencin babasıyla görüştüm. Konu sanıldığı gibi değil. Nefrete hayır!” mesajını paylaşarak Ümit Özdağ’a tepki gösterdi.

Atık işçileri: Irkçı Özdağ’ın provoke etti

Geri dönüşüm işçileri, yaşananlardan dolayı mağdur olduklarını, insanların Ümit Özdağ'ın söylemleriyle provoke edildiğini ve kendilerine yönelik fiziksel saldırıların gerçekleştiğini vurguluyor.

İstanbul Geri Dönüşüm İşçileri Derneği üyesi Mustafa Ay, saldırılarda yaralanan 3 geri dönüşüm işçisinin tedavi altına alındığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu duyurdu. Çelik'in ölümünden üzüntü duyduklarını belirten Ay, gerçeklerin çarpıtıldığını, sonucunda kendilerine yönelik saldırıların başladığını ve bu sebeple çalışamaz duruma geldiklerini söyledi. Ümit Özdağ'ın söylemlerine de tepki gösteren Ay, ilçe kaymakamlığı ve emniyet yetkilileri ile görüştüklerini, korunma talep ettiklerini söyledi, ırkçı saldırıların son bulmasını istedi. 

Yıllardır aynı mahallede çalıştıklarını belirten Ay, “Biz bu provokasyonlara gelmeyeceğiz, kardeşçe yaşadığımız mahallemizde bu olayların son bulmasını istiyoruz. Herkesi sakin olmaya davet ediyoruz”  çağrısını yaptı.

Bültene kayıt ol