Bağcılar'da ırkçı cinayet: Tekstil işçisi Suriyeli genç katledildi

09.06.2022 - 10:42
Haberi paylaş

Irkçı kışkırtmalar, İstanbul Bağcılar'da cinayete dönüştü. Suriyeli işçilerin evine gelip taciz eden örgütlü ırkçı grup, kendilerine tepki gösteren tekstil işçisi Şerif Ahmed'i iki kurşunla öldürdü.

5 Haziran gecesi sabaha karşı 04:30-05:00 saatlerinde 6-7 kişilik bir grup, üç göçmen gencin kaldığı evin önüne geldi. Kaldıkları bodrum katının penceresinden içeridekilere küfür ve hakaret ettiler. Yarım saat süren tacizin ardından gittiler.

Sonra bu ırkçı gruptan dört kişi geri döndü ve hakaretlere devam etti. Evden dışarı çıkan Şerif Ahmed, biri bacağına diğeri başına isabet eden iki kurşunla vuruldu. Hastaneye kaldırılamadan yaşamını yitirdi.

Evdeki iki kişiden biri öldürülen göçmen işçinin kardeşi ve diğeri arkadaşıydı. Polisin gözaltına aldığı sığınmacılar Tuzla'daki geri gönderme merkezine yollandı. Sınırdışı edilip edilmeyecekleri henüz belirsiz.

Şerif Ahmed ise 8 Haziran günü İdlib kırsalında toprağa verildi. Irkçıların öldürdüğü genç, İdlib'de iş bulamadığı için Türkiye'ye çalışmaya gelmişti.

Şerif Ahmed'ı katleden ırkçılar ise yakalanmadı.

Göçmenler yönelik saldırılar cezasız kalıyor

30 Ocak’ta İstanbul Bayrampaşa'da Naif Elnaif isimli Suriyeli genç kaldığı evde bıçaklı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. Naif toplu bir bekâr evinde kalıyordu. Görgü tanıkları bekar evini 8 kişilik ırkçı bir grubun silah ve bıçaklarla bastığını, bütün odalara girip insanları tehdit ettiklerini, uyumakta olan Suriyeli Naif Elnaif’i ise uyurken bıçakladıklarını anlattı. Naif’in bulunduğu odada başka 2 kişi daha kalıyordu. Naif’in ölümü ile ilgili henüz savcılık iddianamesi yazılmış değil.

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde Ahmed El Ali, Memun En Nebhan ve Muhammed El Hüseyin El Abdo El Biş adlı Suriyeli üç işçi genç, bir saldırgan tarafından gece uyku halindeyken yakılarak katledildi. 16 Kasım’da yaşanan olayda, saldırganla Suriyeli gençler arasında herhangi husumet bulunmuyordu, olay ırkçı bir saldırıydı. Bu olayla da ilgili dava süreci henüz başlamış değil.

15 Temmuz 2020’de Bursa Gürsu pazarında 17 yaşındaki Suriyeli mülteci Hamza Acan’ı döverek öldüren 4 kardeşten 3’ü delil yetersizliği nedeniyle beraat ederken diğer kardeş Mustafa Saltan’a “Taksirle ölüme neden olmak” suçundan sadece 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. 

Göçmenlere yönelik suçlar ya cezasız kalıyor, ya da çok az ceza veriliyor. Suriyeli Şerif Ahmad’ın öldürülmesinin de cezasız kalmaması için insan hakları kurumlarının, göçmen dernek ve platformlarının davayı yakından takibi önemli.

Bültene kayıt ol