Dr. Zakira Hekmat Afganistan'daki durumu anlatıyor

26.08.2021 - 13:32
Haberi paylaş

1996 yılında Afganistan’da Taliban rejimi kuruldu. Bu tarihten itibaren okullar kapatıldı, kız çocuklar okula gidemedi, kadınlar işe gidemedi. Kadınlar yanlarında erkek olmadan bakkala bile gidemedi. Burka giyme zorunluluğu geldi. 35 milyon nüfuslu Afganistan’da hiçbir okulda kadın öğretmen kalmadı. 2001 yılına kadar hiçbir kız öğrenci ilkokul, ortaokul veya liseden mezun olamadı. Maalesef bir nesil cahil bırakıldı.

2001’de ABD Afganistan’ı işgal etti. Güvenli bir ülke inşa etmeye başladığını söyledi. Ama 20 yıl içinde önemli bir gelişme olmadı. Ancak; azınlık gruplar, sivil halk ve kadınlar bazı haklar elde ettiler, mesela 2009 yılında Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası çıkarıldı, bu önemli bir adımdı. Kendi işini kuran kadınlar vardı. Parlamentonun önemli bir oranı kadınlardan oluşuyordu. 

Şimdi birden bire ABD Afganistan’dan çekilince kadınların elde ettiği tüm haklar ortadan kalktı. Taliban denince akla gelenler kırbaç, taşlama, oje sürdü diye parmak kesmedir. Kadınlar için hayat çok zor. Taliban’ın gelişi ile birlikte kadınlar çok zor durumda. Taliban artık kendi kurallarını koyuyor. 

Taliban genel af ilan ettiğini açıkladı. Ama bizim aldığımız haberlere göre çeşitli kentlerde öldürmelere başladılar. İnsanları gözaltına alıyorlar, bu kişilerin akıbeti belli değil. Siyasetçilerin evlerini yağmalıyorlar. Taliban ılımlı davranacağım dese de, bu davranışlar tersini işaret ediyor.

Bu gidişat Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından karara bağlanmazsa büyük sıkıntılar olur.

Dr. Zakira Hekmat

Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı

Bültene kayıt ol