Ahed Tamimi özgür: “Filistin halkı işgal bitene kadar direnişe devam edecek”

29.07.2018 - 11:32
Haberi paylaş

Filistin'deki direnişin sembolü hâline gelen 17 yaşındaki Ahed Tamimi, yaklaşık sekiz aydır kaldığı cezaevinden tahliye edildi.

Ahed Tamimi ve annesi bugün itibariyle özgür.

Tamimi ve annesi Neriman, bu sabah işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yer alan Nebi Salih beldesinin girişinde serbest bırakıldı.

17 yaşındaki genç aktivist, 21 Mart'ta korsan devlet İsrail tarafından 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tamimi'nin İsrailli avukatı, genç kızın ve annesinin beklenenden erken cezaevinden salıverilmesinin İsrail'de olağan bir durum olduğunu ve ülkedeki hapishanelerin doluluğundan kaynaklandığını söyledi.

"Direniş devam edecek"

AA'nın haberine göre, Tamimi gazetecilere yaptığı ilk açıklamalarda, "Filistin halkı işgal bitene kadar direnişe devam edecek" dedi.

İsrail işgalinin sona ereceğine inandığını dile getiren Filistinli cesur kadın, "gözaltıların ise azimlerini kıramayacağını" vurguladı.

Temimi, İsrail hapishanesindeki Filistinli kadın tutukluların morallerinin çok yüksek olduğunu, onlardan mesajlar getirdiğini ve bu akşam konuyla ilgili açıklamalarda bulunacağını belirtti.

Ahed'in duvar resmini çizen iki İtalyan gözaltında

Öte yandan, Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Batı Şeria'daki Ayrım Duvarı'na Ahed'in dört metrelik dev bir resmini çizen iki İtalyan ve bir Filistinli'nin İsrail polisi tarafından gözaltına alındıkları bildirildi. Polisin açıklamasında, yüzleri maskeli üçlünün İsrail sınır polisi tarafından duvara yasa dışı çizimler yaparken yakalandıkları, daha sonra arabaları ile kaçmaya çalıştıkları ancak polis tarafından durdurularak, "Beytüllahim bölgesindeki güvenlik duvarına zarar verme ve vandalizm" şüphesiyle gözaltına alındıkları açıklandı.

Resmi çizenlerden biri olduğunu öne süren sokak sanatçısı Jorit Agoch'un ismiyle bir Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, Agoch'un gözaltında olduğu ve yardım istediği yönündeki sözlerine yer verildi.

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, Tamimi'yi 19 Aralık 2017'de Ramallah'ta ailesiyle yaşadığı eve baskın düzenledikten sonra gözaltına almıştı. Annesi Neriman'ın da kızıyla ilgili bilgi almak üzere gittiği Ramallah'ın doğusundaki gözaltı biriminde İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı kaydedilmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Nebi Salih beldesinde bulunan evinin avlusuna zorla giren bir İsrail askerine tokat attığı görülen videosu yayımlanan Ahed'in, İsrail askerlerine "saldırı" ile suçlandığı belirtiliyor.

Videoda Ahed'in yanında görülen kuzeni Nur et-Tamimi de daha sonra gözaltına alınarak askeri cezaevine konulmuş, bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

"Filistinli cesur kız" olarak da bilinen Ahed, 2012'de ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavır nedeniyle İstanbul'da "Hanzala Cesaret Ödülü"ne layık görülmüştü.

Bültene kayıt ol