ABD: Harvey Kasırgası'nda en az 5 kişi yaşamını yitirdi

28.08.2017 - 08:41
Haberi paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinin güney kıyılarını vuran Harvey Kasırgası nedeniyle, en az 5 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde cuma akşamından bu yana etkili olan Harvey Kasırgası tropikal fırtınaya dönüştü ve Houston kentine sel getirdi. Ölü sayısı 5'e çıktı. Harvey'in şiddetli şekilde ilk vurduğu 10 bin kişinin yaşadığı Rockport kasabasında daha fazla can kaybı olabileceği belirtiliyor.

Teksas eyaletini 1961 yılından bu yana vuran en güçlü kasırga olarak tarihe geçen Harvey, özellikle Houston kentinde aşırı yağışlar ve sellerle büyük bir felaketin yaşanmasına sebebiyet verdi.

Nüfusu 2 milyon 300 bin olan Houston'da sularla kaplanan yollar adeta nehire dönerken, yollar otomobiller yerine botlara, ambulanslara, yardım kamyonlarına ve itfaiye araçlarına kaldı. 

Meksika Körfezi üzerinden gelen ve ABD’de kasırgaya dönüşen Harvey’in hızı saatte 210 kilometreye kadar ulaşıyor. Felaketin derecesini “dördüncü kategori” olarak açıklayan yetkililer halktan kasırgayı hafife almamasını ve uyarılara kulak verip mümkün olduğu kadar çabuk bölgeyi terk etmelerini istiyor.

Teksas Valisi Greg Abbott, felaketle ilgili yaptığı açıklamada, eyalette toplam 250 otoyolun kapandığını, 19 kentin de afet bölgesi ilan edildiğini kaydetti.

Meteoroloji yetkililerine göre Harvey Kasırgası çarşamba gününe kadar Teksas'ın güneydoğusunda etkisini sürdürecek.

Çoğunluğu Houston kentinde olmak üzere 248 bin kişinin elektriksiz kalmasına yol açan kasırga evlerin çatılarını uçurarak ve bazılarını tamamen yıkarak büyük zarar verirken, ağaçların devrilmesiyle yolların kapanmasına ve enerji hatlarının kopmasına da yol açtı.

ABD'nin petrol endüstrisinin kalbinde meydana gelen felaketin ekonomik boyutunun büyük olması bekleniyor. Limanlar, demiryolları ve karayollarının kapalı durumda olması, bir süreliğine ülkenin imalat ve tedarik zincirinin kopmasına neden oldu. Harvey Kasırgası, ABD'nin körfezdeki petrol üretiminin yüzde 24'ünün durmasına yol açtı.

ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi (NWS) yetkilileri ve Belediye Başkanı Sylvester Turner, Houston bölgesinde halka yollara çıkmamaları uyarısında bulundu.

Bültene kayıt ol