Kadın örgütleri, 8 Mart’ta ‘Silahımız dayanışmamızdır’ sloganı ile dünya çapında bir kadın grevi örgütlüyor.
ABD'de Trump'a karşı mücadelenin başını 21 Ocak'ta yaptıkları eylemlerle çeken kadın aktivistler, tüm dünyada 8 Mart'ta kadın grevi gerçekleştirilmesi çağrısı yapmıştı.
8 Mart Uluslararası Kadın Grevi (International Women’s Strike, IWS) için 30 ülkede hazırlıklar başladı.
‘Silahımız dayanışmamızdır’ diyerek bu yola çıkan kadınlar işte, evde, ilişkide, sosyal hayatta kısacası hayatın hemen her noktasında hayatı durduracak.
Grev kriterleri son derece esnek; işe gitmemek ya da evde bakım hizmetlerini kesmek; seks grevi, alışveriş grevi, cinsiyetçiliğin ifşa edilmesi.
Bu grevi ‘heyecan verici’ olarak nitelendiren Türkiye’deki kadınlar da greve ses verecek.
8 Mart’ta kadınların greve hazırlandığı ülkeler şunlar: Arjantin, Avustralya, Bolivya, Brezilya, Şili, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, İngiltere, Fransa, Almanya, Guatemala, Honduras, İzlanda, Kuzey İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Meksika, Nikaragua, Peru, Polonya, Rusya, Salvador, İskoçya, Güney Kore, İsveç, Togo, Türkiye, Uruguay ve ABD.
Fikir nasıl ortaya çıktı?
Bianet’in aktardığına göre tarih boyunca çeşitli ülke ve mücadelelerde başarıya ulaşan grevin çıkış noktası ise şöyle:
1975’te İzlandalı kadınların yüzde 90’ı greve çıkmış, evde ve işte tüm üretimi ve hizmetleri durdurmuştu. Polonyalı kadınlar, 3 Ekim 2016’da kürtajın kriminalize edilmesine karşı greve çıktı. Polonya’daki yasa tasarısı geri çekildi. 25 Ekim 2016’da İzlandalı kadınlar bir kere daha greve çıktı; ücret eşitsizliğine karşı 9 saatlik mesainin sona ermesini beklemeden 14.38’te iş bıraktı. 19 Ekim 2016’da da Arjantinli kadınlar, kadın cinayetlerine ve polisin Ulusal Kadın Kongresi’ne yönelik baskılarına karşı tüm ülkede bir saatlik grev gerçekleştirdi.
Benzer eylemler, birçok ülkede yapıldı. 2000’lerde Kenya’da, Togo’da ve Kolombiya’da kadınların gerçekleştirdikleri seks grevleri de başarıya ulaştı.