Güney Koreli sosyalistler: 'Sıkıyönetim planları yapan Yoon Suk Yeol istifa etmeli'

04.12.2024 - 10:29
Haberi paylaş

Güney Kore'de örgütlü 노동자연대 (İşçi Dayanışması), son 24 saatte yaşananları dünyaya duyurdu: 

KCTU sendika federasyonunun genel grev kararı mümkün olan en geniş ölçekte örgütlenmelidir

3 Aralık gecesi Güney Kore devlet başkanı Yoon Suk Yeol sıkıyönetim ilan etti. Ancak güçlü bir muhalefetle karşılaşınca sadece altı saat sonra bu kararı kaldırmak zorunda kaldı.

İlan edilmesinden hemen sonra sıkıyönetim komutanı tüm politik faaliyetlerin, grevlerin, mitinglerin ve protestoların yasaklandığını duyurdu. Yoon kısa süre sonra milletvekillerinin toplanmasını engellemek için, ağır silahlı askerleri Ulusal Meclis alanına konuşlandırdı. Sıkıyönetim güçleri, sıkıyönetimin iptaline/kaldırılmasına yönelik meclis oylamasını engellemek amacıyla, Ulusal Meclis binasına girmek için camları kırdı.

Ancak sıkıyönetim ilan edilir edilmez halk Ulusal Meclis önünde toplandı. Sabahın oldukça erken saatleri olmasına karşın, yaklaşık 4000 kişi hızlı bir biçimde kapılarda toplanarak, askerleri protesto ederek sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etti ve zırhlı araçları engelledi. Hareket etmesi engellenen ve kitle tarafından kuşatılmış zırhlı araçların görüntüsü, Yoon'un açıklamasına karşı oluşan büyük halk tepkisinin sembolü haline geldi.

KCTU sendika federasyonu da 4 Aralık sabahından başlamak üzere “Yoon Suk-yeol istifa edene kadar” devam edeceğini açıkladığı süresiz bir genel grev ilan etti.  

Tepkiler çoğaldıkça, iktidar partisinden ve muhafazakâr medyadan bile sıkıyönetim ilanına karşı çıkan seslerin yükselmeye başlaması, Yoon'un kendi cephesinden bile destek alamadığını gösterdi. Sonuç olarak, sıkıyönetim ilan edilmesinden sadece iki buçuk saat sonra, Ulusal Meclis sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı ve Yoon sabaha karşı sıkıyönetim kararını kaldırdı. 

Yoon'un sıkıyönetim ilanı anti-demokratik bir rezaletti. Sıkıyönetimin gerekçesi olarak “Kuzey Kore yanlısı, devlet karşıtı güçleri” ortadan kaldırma ve hükümete karşı “parlamento diktatörlüğünü” durdurmanın gerekliliğini ileri sürdü. Kuzey Kore tehdidini politik muhalifleri bastırmak için bir bahane olarak öne sürmeye çalışıyordu. 

Sıkıyönetim ilanından önce Yoon ciddi bir politik kriz içindeydi. Yaptıklarının onaylanması oranı düşmüştü ve halkta ona karşı olma hissiyatı yaygınlaşıyordu. Haftalık Yoon karşıtı mitingler Seul'ün merkezinde beş hafta üst üste 100.000 kişiyi harekete geçirdi. Böylesi bir krizle karşı karşıya kalan Yoon, orduyu harekete geçirerek demokrasiye saldırmaya, politik muhalifleri bastırmaya, demokratik hakları baltalamaya ve sıkıyönetim yoluyla halkı sindirmeye çalıştı.

Yoon gerici girişimlerinden vazgeçmeyecektir. Tekrar atağa geçebilir. O iktidarda kaldığı sürece, hiçbir güvenlik durumu olamaz. Derhal görevden alınmalıdır. Bu mücadelenin yalnızca ilk adımıdır. Herkesin ayağa kalkarak Yoon Suk Yeol'un istifasını talep etmesinin tam zamanı! Hepimiz sokaklara dökülelim. KCTU tarafından planlanan genel grev kararı devam etmelidir.

4 Aralık 2024, 노동자연대, İşçi Dayanışması

(DSİP’in G.Kore’deki kardeş örgütü, Uluslararası Sosyalist Akım üyesi)

Bültene kayıt ol