İklim Hareketi'nden Açık Mektup: Özgürlük mücadelelerinde Filistinlilerle dayanışma içindeyiz

04.12.2023 - 07:43
Haberi paylaş

Bu açık mektup, iklim hareketinin Filistin ile ilkeli bir dayanışma geliştirmesi ve iklim adaletini dünya çapında sömürgeleştirilmiş halkların mücadeleleriyle ilişkilendirmesi için bir başlangıç noktasıdır.

İklim adaleti için örgütlenen gruplar olarak Filistinlilerin özgürlük mücadelesiyle dayanışma içindeyiz ve Gazze'de devam eden soykırımı kınıyoruz. Gazze'ye yönelik bu saldırı, İsrail'in daha geniş kapsamlı yerleşimci-sömürgeci projesinin sadece bir belirtisidir. Gazze halkı uluslararası toplumdan üç basit talepte bulundu: gerçeği paylaşmak, derhal ateşkes çağrısında bulunmak ve Batılı hükümetlere İsrail ile ilişkilerini kesmeleri için baskı yapmak. Bu çağrıya, mücadelelerimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve sömürgecilikten kurtulmanın iklim adaleti açısından merkeziliğini vurgulayarak yanıt veriyoruz. Bu açık mektubu, iklim hareketinin Filistin ile ilkeli bir dayanışma geliştirmesi ve iklim adaletini dünya çapında sömürgeleştirilen halkların mücadeleleriyle birleştirmesi için bir başlangıç noktası olarak görüyoruz.

Filistinliler 75 yılı aşkın bir süredir topraklarının çalınmasına, işgal edilmesine ve doğal kaynaklarının sömürülmesine karşı direnmektedir. Filistinlilere yönelik etnik temizlik, aralarında İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği'nin de bulunduğu Batılı güçler tarafından desteklenmektedir.

İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrail, Filistinlilere karşı acımasızca bir baskı ve tahakküm sistemi uygulamaktadır [1].  Kudüs'te Filistinliler rutin olarak İsrailli yetkililerin şiddetli mülksüzleştirme tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır [2]. Gazze'de Filistinliler 16 yıldır İsrail ablukası altında yaşamakta, temel ihtiyaç maddelerine erişimleri kısıtlanmakta ve askerileştirilmiş sınırlar her türlü hareket özgürlüğünü engellemektedir [3]. 

Daha birkaç ay önce Cenin'de Filistinliler '2000-2005 İkinci İntifada'dan bu yana işgal altındaki topraklarda düzenlenen en büyük askeri operasyonla' karşı karşıya kalmış ve uluslararası toplumdan hiçbir kınama gelmemişti [4].

Filistinlilere yönelik şiddet ne sadece 14 Ekim'de El-Ahli hastanesinde yaşanan katliamla ne de Gazze'deki yoğun bombardımanıyla başladı. Sömürgeci şiddet Filistinliler için süregelen bir gerçekliktir.

Emperyal merkezdeki iklim aktivistleri olarak, hükümetlerimizin Filistin'deki yerleşimci-sömürgeciliği kolaylaştırmada oynadığı rolü biliyoruz. Birleşik Krallık, Balfour Deklarasyonu aracılığıyla İsrail sömürge devletinin doğuşuna büyük ölçüde dahil olmuştur [5]. Bugün Birleşik Krallık, Filistinliler üzerinde kullanılan ve daha sonra "savaşta test edilmiş" olarak pazarlanan silahları İsrail'e lisanslayıp ihraç ederek bu mirası sürdürmektedir [6].

ABD her yıl vergi mükelleflerinin ödediği en az 3,3 milyar doları İsrail'e mali yardımda bulunmak ve işgal güçlerini desteklemek için göndermektedir [7]. Son dört hafta içinde Gazze'ye atılan bombaların çoğu uluslararası üretimdir [8]. Fosil yakıtların son bulması, iklim tazminatları ve eko-sosyalist bir gelecek için mücadele ederken, ABD, Birleşik Krallık ve AB'yi askeri yardımlarına ve İsrail'in sömürgeci işgalindeki suç ortaklığına son vermeye çağırmalıyız.

Yerleşimci sömürgecilik ve emperyalizm, içinde yaşadığımız dünyayı, bizi birbirimize bağlayan mücadeleleri ve karşı karşıya olduğumuz iklim acil durumunu temelden şekillendirmektedir. Karşı mücadele ettiğimiz fosil yakıt endüstrisinin genişlemesi, Orta Doğu ve ötesinde sömürgeci çıkarma ve askeri operasyonlar yoluyla kolaylaştırılmaktadır. 'Muazzam bir CO2 kirliliği kaynağı' olan ABD askeri-endüstriyel kompleksi, yerli halkı Turtle Island'da ve yurtdışında hakları olan topraklarından mahrum bırakmaktadır.

İsrail, Filistinlileri Gazze'den etnik olarak temizlemeye çalışan soykırım saldırılarının devam ettiği bir dönemde, aralarında BP ve ENI'nin de bulunduğu şirketlere Gazze Şeridi açıklarında 12 doğalgaz arama ruhsatı verdi [9]. İsrail'in soykırımını besleyen silahları üreten, motive eden ve bunlardan kâr sağlayan da bu gezegensel yıkım sistemidir. Ayrıca, Batılı güçler ve İsrail arasındaki polis ve istihbarat işbirliği, ortak baskı sistemleriyle mücadele ederken dayanışmamızı zorunlu kılmaktadır. Eğer iklim hareketi enternasyonalist iklim adaleti çağrısında ciddiyse, o zaman askerden arındırma ve sömürgesizleştirme taleplerimizin merkezinde yer almalıdır.

Sömürgeleştirilmiş bir halkın soykırıma uğramasına göz yuman bir dünya, iklim adaletinin mümkün olduğu bir dünya değildir. Baskı sistemlerini bulduğumuz her yerde kökünden söküp atmalıyız. Kaplumbağa Adası'ndan Abya Yala'ya ve Filistin'e kadar, toprağı geri alma mücadelelerini destekliyor ve Batılı hükümetlerin sömürgecilik ve emperyalizmi küresel olarak kolaylaştırmadaki rollerine karşı çıkıyoruz. Bu siyasi an, Filistin halkıyla gerçek dayanışma içinde olmak için birbiriyle bağlantılı mücadelelerimiz üzerinde düşünmemizi gerektiriyor.

Yaşadığımız süre içinde nehirden denize kadar özgür bir Filistin görebilmemiz dileğiyle.

İmzacılar

Britanya

All African Women’s Group

Cambridge Land Justice

Campaign against Climate Change

Chesterfield Climate Alliance

Climate Camp Scotland

Climbers for Climate

Climate Live UK 

Climate Vanguard

Community Action for Land Liberation/

ESEA Green Lions

Extinction Rebellion Families

Extinction Rebellion Youth Oxford

Flame (The Landworkers’ Alliance Youth)

Fossil Free Pride 

Green at Barts Health

Global Majority VS

Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences

Let’s stop the East African Crude Oil Pipeline UK 

Land in our Names 

Movimiento Jaguar Despierto

No Borders in Climate Justice

Nowadays on Earth 

Organisation of Radical Cambridge Activists (O.R.C.A.)

Plymouth Hub for Climate Justice

Positive Money

Resist Glencore

Scientists for Global Responsibility (SGR)

Stop Rosebank 

Stop Rosebank Sheffield 

Sustainably Muslim

The People’s Health Hearing Collective

The Landworkers’ Alliance

Tipping Point UK

Trademark Belfast

Transition Crich

Two Billion Strong

Women of Colour in the Global Women’s Strike

Youth in Resistance Edinburgh

Uluslararası

Al Manakh (Kuwait)

Animal Rebellion (Ireland)

Culture Hack Labs (International)

Climate Clock DRC (Congo)

Ecojustice Ireland (Ireland)

End Fossil Barcelona (Spain)

Fridays for Future Mumbai (India)

Future Generations Kerry (Ireland)

Futureproof Clare (Ireland)

Organised Students for Radical Climate Action (Netherlands)

Palestine Institute for Biodiversity and Sustainability (Palestine)

Rave Revolution (International)

Scientists Rebellion (Ireland)

Socialists Lawyers Association of Ireland: Ecosocialists (Ireland)

Stop East African Crude Oil Pipeline (International)

The Dublin Ecofeminists (Ireland)

Transnational Institute (Netherlands)

We Smell Gas (Belgium)

Youth for Green Action (Kenya)

Youth for Green Nature (Congo)

3 Aralık 2023

Kaynak: mondoweiss.net

------- 

[1] https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2022/02/israels-system-of-apartheid/

[2] https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/04/israel-un-experts-urge-international-community-end-forced-displacement-and#:~:text=GENEVA%20(13%20April%202023)%20–,%2C%20UN%20experts*%20said%20today. 

[3] https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/10/israel-opt-israel-must-lift-illegal-and-inhumane-blockade-on-gaza-as-power-plant-runs-out-of-fuel/

[4] https://www.aljazeera.com/news/2023/7/3/a-real-massacre-israels-attack-on-palestinians-in-jenin 

[5] https://www.newarab.com/opinion/balfour-britains-role-colonisation-palestine

[6] https://strafasia.com/israels-weaponry-gaza-being-battle-tested-for-the-global-market/

[7] https://usafacts.org/articles/how-much-military-aid-does-the-us-give-to-israel/

[8] https://www.opendemocracy.net/en/israel-palestine-hamas-war-arms-exports-uk-government/

[9] https://www.middleeastmonitor.com/20231103-israel-awards-licences-to-uks-bp-italys-eni-to-explore-gas-deposits/

Çeviri: Ahmet A.

Bültene kayıt ol