İsrail terörizmine karşı dünya çapında protestolar devam ediyor

16.11.2023 - 10:13
Haberi paylaş

Geçtiğimiz hafta sonu yüz binlerce kişi Filistin'le dayanışma protestoları için tüm kıtalarda yürüdü.

Avustralya'daki büyük mitinglerde en az 45.000 kişi Melbourne sokaklarını doldururken, Sydney'deki gösteriye katılan 50.000 kişi sadece 1.000 kişinin katıldığı İsrail yanlısı bir mitingi gölgede bıraktı.

Almanya'da protestocular polisin baskısına meydan okuyarak "Soykırımı durdurun. Irk ayrımını durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

Düsseldorf'taki Filistin yanlısı gösteriye yaklaşık 17.000, Berlin'deki gösteriye ise 10.000 kişi katıldı. Berlin'deki gösteride polis protestocu Monika Kalinowska'yı gözaltına aldı. Kalinowska'nın "İsrail terörist bir devlettir" yazılı pankartı nedeniyle tutuklandığı bildirildi.

Protestoların ardından "Almanya'da gerçekten ifade özgürlüğümüz olup olmadığını sorgulamaya başladığını" söyledi.

Cumartesi günü Cape Town'da on binlerce Güney Afrikalı, İsrail Büyükelçisinin sınır dışı edilmesi talebiyle Filistin yanlısı bir yürüyüşe katıldı. Zimbabve'nin Harare kentinde de yüzlerce kişi yürüdü.

Emperyalizmin kalbi Amerika Birleşik Devletleri'nde binlerce protestocu Cumartesi günü Manhattan'da yürüdü ve New York'taki Grand Central Station'ı kapattı.

Yüzlerce öğrenci de geçen hafta Perşembe günü sınıflarını terk etti. Sınıflarını terk ederek otobüslerle New York Halk Kütüphanesi'ndeki mitinge gittiler.

Perşembe akşamı 2,000 kişi New York Times gazetesinin merkez binasında protesto gösterisi düzenledi. Küçük bir grup protestocu lobiyi kısa süreliğine işgal etmeyi başardı.

Göstericiler, haber kuruluşlarını İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına ilişkin haberlerinde önyargılı davranmakla suçluyordu.

Chicago'da yüzlerce kişi Perşembe akşamı ABD Başkanı Joe Biden'ın 2024 seçim kampanyası için düzenlenen bir bağış gecesini protesto etti ve kalabalık "Soykırım Joe" sloganları attı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta binlerce kişi ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in ziyaretini protesto etti. Blinken Irak Başbakanı Muhammed Şiaa el-Sudani'yi ziyarete gelmişti.

Pakistan'ın Karaçi kentinde binlerce öğrenci ve kent sakini İsrail'in savaş suçlarına karşı sokaklara döküldü. Belçika'da 21,000 kişi Brüksel'deki protestoya katıldı.

Fransa'da on binlerce kişi Cumartesi günü Paris'te Filistin yanlısı bir protestoya katıldı ve diğer şehirlerde de yürüyüşler düzenlendi.

Ertesi gün yaklaşık 150,000 kişi "antisemitizme karşı" yürüyüşlere katıldı. Bunlar, İsrail terörüne karşı direnişi kınamak için sahte antisemitizm ve ırkçılık karşıtlığını kullanmaya yönelik kasıtlı bir çabaydı.

En açık kanıt, katılanlar arasında faşist partinin üç kez cumhurbaşkanı adayı olan Marine Le Pen ve partinin başkanı Jordan Bardella'nın da bulunmasıydı.

Bu arada, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın geçtiğimiz hafta Suud Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirdiği ortak zirve, bölge liderlerinin korkaklığını ve ihanetini gözler önüne serdi.

Cumartesi günü yayınlanan sonuç bildirgesinde İsrail'in "meşru müdafaa" iddiaları kınandı.

Ancak Cezayir, İran ve Lübnan'dan gelen İsrail ve müttefiklerine petrol sevkiyatının kesilmesi ve bazı Arap Birliği ülkelerinin İsrail ile ekonomik ve diplomatik bağlarının koparılması çağrılarını reddetti.

Harekete muhalefet, 2020'de İsrail ile ilişkilerini "normalleştiren" Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn tarafından yönetildi.

Bültene kayıt ol