Suriye: 'Her gün protestolar oluyor'

28.08.2023 - 07:27
Haberi paylaş

İnsanlar Suriye genelinde yoksulluğa karşı büyük protestolara katıldı ve iktidardaki rejimin devrilmesi çağrısında bulundu. Suriye'deki Devrimci Sol Akım, yıllarca süren korku ve bölünmeden sonra isyanın önemi hakkında yazıyor.

Protestolar, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın iktidardaki rejiminin maaşları yüzde 100 artırma, aynı zamanda akaryakıt fiyatlarını da yüzde 200 artırma kararının ardından geçen Pazar günü başladı.

Esad rejiminin kontrolündeki bölgede Suriyelilerin günlük ücretleri 268 ile 670 ₺ arasında değişiyor. Bu birkaç gün bile yaşamaya yetmiyor.

10 Ağustos Hareketi, Sivil Eylem Hareketi ve partimiz, Suriye Devrimci Solu gibi hareketler tarafından grev ve sivil itaatsizlik çağrıları yapılıyor.

Kitleler bu çağrılara yanıt verdi ve geçtiğimiz hafta boyunca özellikle ülkenin güneyinde Soueida ve Daraa, Şam, Jaramana, Halep ve sahil kasabaları Tartus ve Lazkiye'de gösteriler ve başka protesto biçimleri düzenlendi.

Bu protestolar Hama'da, Salamiye'de ve (Türk işgali altındaki) kuzeydoğuda yankı buldu. Her gün gösteriler ve protestolar oluyor.

Protesto hareketi emekleme aşamasında ve geleceğini tahmin etmek zor. Rejimin ve Türkiye yanlısı liberal muhalefetin manevralarına maruz kalıyor.

Ancak demokratik ve sol hareketler de aktif rol alıyor.

Grev ve sivil itaatsizlikle ilgili koordinasyon komitesi üç gün önce Arapçada "Direniş" anlamına gelen "Qaouem" adı altında kuruldu.

Komite, partimiz de dahil olmak üzere birçok aktif hareketten oluşuyor. Yani iki yönlü bir mücadele yürütüyoruz; rejime karşı ve muhafazakar ve karşı-devrimci akımlara karşı.

Sonuç, Suriyeli kitleleri radikal demokratik ve toplumsal değişim için harekete geçirme yeteneğimize bağlı olacaktır.

Taban mücadelelerini örgütleyen komiteler türüyor ve yayılıyor.

Hareketin çoğunluğu 12 yıl önceki devrimin ilk dalgasının başarısızlıklarından ve deneyimlerinden ders aldı. Suriye halkı, ABD ya da başka bir ülke tarafından kurtarılacağı gibi hayallere kapılmıyor. Onların kurtuluşu kendi ellerinde.

Hareket içindeki kitleler barış, mahkumların serbest bırakılması, mültecilerin ve yerlerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü, yeniden birleşme, demokratik değişim ve tüm yabancı silahlı kuvvetlerin Suriye topraklarından çekilmesi için mücadele ediyor. Aynı zamanda sosyal adalet politikaları da istiyorlar.

Bu mücadelede partimiz sosyalizm mücadelesini ileri götürüyor.

Suriye'deki Devrimci Sol Akım tarafından yazıldı

Çeviri: Ali Baydaş

Bültene kayıt ol