Trump’a karşı üçüncü kez dava açıldı

02.08.2023 - 08:09
Haberi paylaş

Geçtiğimiz salı günü ABD’nin eski Başkanı Donald J. Trump’a karşı, “kaybetmiş olmasına rağmen iktidarda kalmak amacıyla seçim sonuçlarını çarpıtma” girişimleri nedeniyle dört farklı suçlamayla dava açıldı. 

Soruşturmayı yürütmek üzere atanan özel savcı, Trump’ı üç komplo girişiminde bulunmakla suçluyor: Devleti yanıltmaya yönelik komplo, seçim sonuçlarını onaylamakla görevli Seçim Kurulu’nun sonuçları tasdik etmesini engellemeye yönelik komplo ve resmi bir işlemi engellemek ve seçmenlerin oylarının sayılması hakkına karşı komplo kurmak.

Açılan bu son dava, Trump’ın 2020 yılında seçimleri kaybetmesine karşın, iktidarda kalmak için suç teşkil eden girişimlerine yönelik suçlamaları kapsıyor. İddianamede Trump’ın seçim sonuçlarının iptal edilmesine yönelik suç teşkil eden çabalarında kendisine yardımcı olan işbirlikçileri olduğunu da belirtiyor. İsim verilmeden, Trump’ın komplo girişimlerinde kendisiyle iş birliği yapan, aralarında dört avukat, eski bir Adalet Bakanlığı yetkilisi ve siyasi bir danışmanın da bulunduğu altı kişiye atıfta bulunuluyor. 

Söz konusu dava, 2024 yılının sonunda gerçekleşecek olan ABD Başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti’den aday adaylığını açıklayan ve bu konuda seçim kampanyalarına başlamış olan Trump’a yönelik açılan üçüncü dava oldu.

Trump, bu yıl haziran ayında açılan bir başka davada, 40 farklı suç teşkil eden fiil ile suçlanıyor. Söz konusu dava, Trump’ın başkanlık döneminin bitmesinin ardından devlete ait gizli ve çok gizli belgeleri yanında götürdüğü ve bu konuda açılan soruşturmaları yanıltmaya çalıştığına ilişkin suçlamaları kapsıyor. Bu davanın ilk duruşması gelecek yılın mayıs ayında gerçekleşecek.

Trump yasadışı sus payı ödemeleriyle ilgili olarak New York’taki bir ceza mahkemesinde açılan bir başka davada, 2016 Başkanlık seçim kampanyası sırasında iş kayıtlarında 34 farklı suç teşkil eden tahrifat yapmakla suçlanıyor.

Trump kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor ve bunların kendisine yönelik “politik bir cadı avı” olduğunu ve iktidarın “politik söylemleri suç saydığını” iddia ediyor.  

Trump, kendisine yönelik suçlamaları seçim kampanyasına bağış toplanması amacıyla kullanıyor ve kendisine yönelik bu tür soruşturmaların kamuoyunun desteğini artırdığını iddia ediyor. Nitekim Trump’ın seçim kampanyası yetkilileri, salı günü davanın açılmasının hemen ardından üzerinde dava tarihi olan ve “Trump’ın Yanındayım” sloganı yazılı tişörtleri pazarlamaya başladı.

Trump hakkında geçtiğimiz nisan ayında açılan ilk dava öncesi, ABD tarihinde hiçbir başkan ya da eski başkana karşı dava açılmamıştı.

Bültene kayıt ol