Uluslararası imza kampanyası: Boris Kagarlitski'ye özgürlük!

31.07.2023 - 18:10
Haberi paylaş

Rus antikapitalist entelektüel Boris Kagarlitski, Ukrayna'da savaşa karşı çıktığı için tutuklandı. Uluslararası sosyalistler, Kagarlitski'nin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.

Tutuklamanın Rusya'daki tüm savaş karşıtlarına dönük bir müdahalenin parçası olduğunu söyleyen Alex Callincos'un change.org'da açtığı imza kampanyasının metni:

"Saygın Rus antikapitalist entelektüel ve savaş karşıtı aktivist Boris Kagarlitski'nin 'terörizmi meşrulaştırma' suçlamasıyla gözaltına alınmasını protesto ediyoruz. Kagarlitski'nin duruşması, etkili siyasi protestoları engellemek amacıyla kuzeydeki uzak bir kasaba olan Syktyvkar'da yapılacak. Dr. Kagarlitski Sovyet döneminin sonlarında sol görüşlü bir muhalifti ve 1982 yılında 'Sovyet karşıtı faaliyetler' nedeniyle tutuklandı. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, üretken yazıları onu Rusya'nın en tanınmış eleştirel Marksisti haline getirdi. Çok sayıda Rus akademik kurumunda ders vermiş, Küreselleşme Çalışmaları ve Toplumsal Hareketler Enstitüsü'nü yönetmiş ve Ulusötesi Enstitüsü'nün ortaklarındandır. Dr. Kagarlitski'nin tutuklanması, savaş karşıtı sola karşı daha genel bir müdahalenin parçası olarak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı çıkmasına verilen bir yanıttır. Haziran ayında Rus hükümeti kendisini 'yabancı ajan' ilan etti. Bu çok saçma. Dr. Kagarlitski Batı'nın Afganistan ve Irak'taki emperyalist maceralarının açık bir eleştirmeni ve neoliberal küreselleşme karşıtı hareketin önde gelen isimlerinden biriydi. Rusya Federasyonu yetkililerini vatandaşlarının ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına saygı göstermeye ve Boris Kagarlitski ile diğer tüm savaş karşıtı tutukluları derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz."

Siz de imza verip, uluslararası dayanışmaya katılabilirsiniz. İmza vermek için tıklayın.

Bültene kayıt ol