Devletin acımasız baskısına rağmen Fransız isyanları büyüyor

01.07.2023 - 18:05
Haberi paylaş

Fransız hükümeti ülke nüfusunun büyük bir bölümüyle savaş halinde. Ancak baskı işe yaramıyor.

Nanterre'de 17 yaşındaki Fransız-Cezayirli Nahel M'nin polis tarafından infaz edilmesinin ardından başlayan ayaklanmalar ve öfkeli protestolar yayılıyor. Neredeyse hiçbir şehir polis karakollarına, yüksek profilli şirket mağazalarına ve devlet kurumlarına yapılan saldırılardan muaf değil.

Bazı kırsal kasabalarda direniş görüldü ve Güney Amerika'daki Fransız Guyanası kolonisinde bile protestolar var.

Solcu Liberation gazetesinin haberine göre, "Son günlerde patlak veren kentsel şiddet karşısında ön saflarda yer alan polis, ülke genelindeki isyancıların sayısı ve kararlılığı karşısında şaşkına dönmüş görünüyor. Sosyal ağlarda sayısız hasar ve yağma videosu dolaşıyor. Parisli bir polis memuru durumu özetliyor: 'Onları durdurmak imkansız'." Ve pek çok durumda isyancılar, donanımlı polisleri geri çekilmek zorunda bıraktı.

Polise duyulan nefret, on yıllardır süren ırkçı baskı ve cinayetlerin sistematik yoksulluk ve ayrımcılıkla birleşmesinden kaynaklanıyor. Ancak öfke daha da genişliyor. Pek çok insan Nahel'i öldüren polisin Sarı Yelekliler hareketine şiddet uygulayan, emeklilik protestolarına saldıran ve çevre aktivistlerine saldıran polisle aynı polis olduğunu biliyor.

Cayenne, Guyana'da protestolar sırasında bir adam serseri bir kurşunla hayatını kaybetti. Fransa'nın kuzey doğusundaki Mont-Saint-Martin'de bir özel tim polisi isyancılara bir el bombası attı ve bir kişiyi ölümle yaşam arasında asılı bıraktı.

Fransız sosyalist ve ırkçılık karşıtı Denis Godard şunları söyledi: "Ayaklanmalar, Fransa'da bu yıl yaşanan kitlesel grev ve gösterilerin, emeklilik saldırılarından çok daha fazlası tarafından körüklendiğini gösteriyor. Solun ilk görevi sokağa çıkmak ve polisle mücadele edenleri desteklemektir. Herhangi bir işyeri aktivistinin sınavı, artık insanları polise karşı öfke duyanlara destek vermeye ikna edip edemeyeceğidir. Sendika liderleri emeklilik eylemlerini sonlandırırken mücadelenin devam edeceğini söylediler. Şimdi harekete geçme zamanı, eğer sendikalar milyonları harekete geçirirse Macron'un işi biter. Ancak, emeklilik grevlerini nasıl geri çektilerse, şimdi de büyük bir sosyal kriz Fransa'yı kasıp kavururken pasif kalıyorlar."

Cuma akşamı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hükümeti 45,000 polisi ve özel askeri ve polis birliklerini sokaklarda savaşmak üzere harekete geçirdi. Ayrıca bazıları 30 mermilik bomba atar, göz yaşartıcı gaz bombası ve dakikada 1.000 mermi atan FN MAG 58 makineli tüfekle donatılmış zırhlı araçlar da kullanıyorlar.

Ülke çapında tüm toplu taşıma araçları akşam 9'da durmaktadır. Kuzey Fransa'daki Beauvais ve orta Fransa'daki Châtauroux şehirlerinde 18 yaşın altındaki refakatsiz gençler akşam 10 ile sabah 6 arasında dışarı çıkamayacak.

Paris'in banliyölerinden Clamart'ta ise akşam 9'dan sabah 6'ya kadar genel sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır.

Devlet, kolluk güçlerini daha şiddetli olmaya çağırıyor. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin tüm polislerin "cesaretini, soğukkanlılığını ve profesyonelliğini" övdü. Onlara şu güvenceyi verdi: "Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile birlikte hepimiz tamamen sizin yanınızdayız"

Alliance Police Nationale "sendikası" buna çok sevindi. "Bugün polis savaşta çünkü biz savaştayız" şeklinde bir basın açıklaması yayınladı.

Darmanin, polislerin Perşembe akşamı en az 917 kişiyi tutukladığını ve tutuklananların yaş ortalamasının 17 olduğunu söyledi.

Ancak daha fazla isyan, protesto ve grev hükümeti yıkabilir.

---

Polis Nahel'i nasıl infaz etti?

Polisler 17 yaşındaki Nahel M'yi vurarak öldürdü ve ardından bu konuda yalan söyledi.

Polis onu Salı günü Paris'in dış mahallelerinden Nanterre'de vurdu. Fransız-Cezayirli bir aileden gelen Nahel'in bir aracı durdurmaya çalışan polis memurlarının üzerine sürdüğü belirtildi. Ancak Twitter'da yayınlanan bir video, polisin trafikte durma noktasına gelen aracın yanında olduğunu gösterdi.

Polislerden biri silahını sürücüye doğrultur ve araç uzaklaşırken Nahel'i kalbinden vurur. Videoda silahlı polisin "Kafana bir kurşun sıkacağım" dediği duyuluyor. İkinci bir polis memuru "Vur onu" diyor.

Cinayet, polislerin sıradan insanları hor görmesiyle ilgiliydi ve ırkçılıkla daha da şiddetlenmişti.

İşçi Partili Francois Hollande'ın cumhurbaşkanı olduğu 2017 yılında yapılan ve "meşru müdafaa" aracı olarak ateş etme kurallarını gevşeten yasa değişikliğinden bu yana polis tarafından işlenen cinayetler arttı. Yasadan bu yana "itaat etmeyi reddetme" nedeniyle meydana gelen ölümlerin sayısı (geçen yıl en az 13 olmak üzere) artış gösterdi.

Charlie Kimber

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol