Paris banliyöleri polis cinayetlerine karşı ayakta

29.06.2023 - 08:57
Haberi paylaş

Paris'in batısındaki Nanterre'de bir trafik çevirmesinde polis, 17 yaşındaki genci öldürdü. Ortaya çıkan görüntüler, polisin ifadelerini yalanlarken banliyöler öldürülen Arap ve siyah gençler için adalet istiyor.

Bir trafik polisi Nahel adlı genci tabancayla vurmuştu. Polisler, arabada yer alan üç gencin dur ihtarına uymadıkları ve mukavemet gösterdikleri için kendilerini savunduklarını iddia etmişti.

Cinayet sonrası ortaya çıkan videoda polisin bir araca silah doğrultup tehdit ettiği görülüyor. Bu noktadan sonra yürüyüş hızında ilerleyen araca ölümcül atış yapılıyor ve sürücü Nahel kalbinden vuruluyor. Araç çarparak duruyor.

Görüntülerin dolaşıma girmesi ile öfke patladı. Cezayir asıllı genç bu yıl polis çevirmesinde öldürülen ikinci kişi. Geçen sene Fransa genelinde 12 kişi polis kurşunlarıyla öldürüldü. 2017'den bu yana bu şekilde öldürülenlerin çoğunu siyah ya da Arap oldukları tespit edilmişti.

Nanterre'de sokağa çıkan yüzlerce kişi, polise molotof attıve bir elektrik tesisini yaktı. Polis semtten kısmen çekilmek zorunda kaldı. 

Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentinde de göstericiler polisle çatıştı. Şehrin banliyölerinden Mons-en-Barœul'de Belediye Meclisi binası tahrip edildi.

Ülkenin batısındaki Rennes şehrinde ise ellerindeki meşalelerle Nahel M için anma töreni düzenleyen 300 kadar kişi polis tarafından zorla uzaklaştırıldı.

Daha önceki cinayetler de kamu görevlileri yargı tarafından korunmuştu. Son cinayette ise - görüntülerin ortaya çıkmasının ardından - söz konusu polis cinayet suçlamasıyla tutuklandı. Kamu davası da açıldı.

Protestolar iki akşamı geride bırakırken, cinayetlerin tartışmasında iki karşıt kamp oluştu.

Fransa'da ikinci büyük siyasi güç olan Marie Le Pen'in faşist partisi, polisin şiddetini savunuyor. Daha önce de Sarı Yeleklilere uygulanan polis saldırılarını meşrulaştırmaya çalışmışlardı.

Sol ise polis cinayetlerinin durdurulması, cinayetlere karışanların yargılanıp cezalandırılmasını istiyor.

İktidardaki otoriter merkez sağ hükümet ise bir yandan son cinayeti "şok edici" olarak niteledi. Fakat Macron hükümetinin emrindeki polisler cinayetlere devam ediyor.

Bültene kayıt ol