Yunanistan seçimleri: Muhafazakarların zaferi, solun başarısızlığından kaynaklanıyor

26.06.2023 - 12:35
Haberi paylaş

Muhafazakar Yeni Demokrasi (YD) partisi, Yunanistan seçimlerini kazandı ve Kiriakos Miçotakis başbakan olarak kalmaya devam etti.

YD, Mayıs ayındaki seçimlerde en büyük parti olmuştu, ancak Miçotakis tek başına yönetmek için yeterli koltukları kazanmak amacıyla ikinci bir oylama çağrısında bulundu.

25 Haziran Pazar akşamı oyların yüzde 98'i sayıldı, çıkan sonuca göre: İktidar partisi YD oyların yüzde 40.5'ini aldı, bir zamanlar radikal olan hükümet partisi Syriza'dan yüzde 18 daha önde çıktı.

Yunanistan seçim kurallarına göre, ikinci bir oylama sonrasında çoğunluğu kazanan partiye 50 koltuk fazla verilir. YD'nin 300 koltuklu parlamentoda 158 koltuğa, Syriza'nın ise sadece 48 koltuğa sahip olacağı tahmin ediliyor.

DSİP'in kardeş örgütü SEK'in (Sosyalist İşçi Partisi) üyesi ve örgütün yayın organı İşçi Demokrasisi gazetesinin editörü Panos Garganas şunları söyledi: "Syriza'nın liderliği, Muhafazakarlar'a kolay bir zafer kazandırmaktan sorumludur. Daha solda çok sayıda insan oy vermeyi reddetti."

Seçim aynı zamanda faşistlerin ve diğer iki aşırı sağcı partinin geri dönüşüne sahne oldu. Spartalı Partisi, Yunan parlamentosuna girmek için gereken yüzde 3'lük seçim barajını aşarak yüzde 5 oy ve 13 koltuk aldı. Vasilis Stigkas liderliğindeki Spartalılar, hapisteki eski lideri Ilias Kasidiaris de dahil olmak üzere şimdilerde suçlu durumda olan Altın Şafak partisinin Nazi destekçileri tarafından destekleniyor.

Panos "Spartalılar, Altın Şafak'ın bazı unsurlarının geri dönüşü için bir kalkan işlevi görüyor. Bu solcular için bir uyarı işareti olmalı. Bu seçimin en kötü yanı budur" şeklinde konuştu. 

"İnsanlar mültecilerin katledilmesine karşı sokaklara çıkmaya hazırdı. Faşistlerin büyümesini durdurmak için tekrar harekete geçmek zorunda olduğumuz güç budur" diye devam etti.

Seçim, Yunan sahilinin açıklarında 750 mülteci taşıyan bir göçmen teknesinin batmasından sadece iki hafta sonra gerçekleşti. Şu ana kadar sadece 81 ceset bulundu ve 104 kişi kurtarıldı.

Yunan sahil güvenliği, balıkçı teknesine yardım etmeyi reddetme ve batırma rolünü hala örtbas etmeye çalışıyor.

Panos, büyük hareketliliklerden sonra Syriza'nın insanların öfkesini kullanamadığını söyledi: "Resmi muhalefet, hükümetin üç günlük yas kararını kabul etti. Syriza hiçbir şey düzenlemedi. Mayıs'ta elde edilen ilk sonuç Syriza'nın sağ kanadının örgütlenmesini ve ılımlı muhalefetini açığa çıkardığı halde, ikinci seçimde aynı şekilde devam etti."

Syriza'nın bu seçimdeki performansı, 2015 seçimlerini kazandıktan sonra Avrupa Birliği'ne, Yunan zenginlere ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) boyun eğmesiyle olan ihanetlerinin devamıdır. Syriza lideri Alexis Çipras, pazar günü "büyük ve yaratıcı bir tarihsel dönemin kapandığını" tweetledi. Kendi kurallarını kullanarak sistemi yenmeye çalışmaları nedeniyle başarısızlık döngüsü oluştu.

Aşırı sağın geri dönüşü, YD'nin güçlendirilmiş ırkçı ajandasının bir sonucudur:  Bunlar arasında Yunanistan'ın sınırlarını kapatma ve Akdeniz'de geri itme eylemlerinin artırılması yer almaktadır.

"Faşistlerin geri dönüşünde sorumluluğu muhafazakar hükümete yüklemek gerekiyor. Son dört yılda göç konusunda aşırı sağın ajandasını teşvik etti" diyor Panos.

Panos, üç günlük yas kararını "tam bir ikiyüzlülük" olarak nitelendirdi. "Katiller, öldürdüklerinin yasını tuttu." Solun tepkisinin "YD'den gelen büyüyen ırkçılığa veya yükselen faşist tehdide meydan okumak olmadığını" belirterek ekledi: "Mülteci cinayetleri için üzüntülerini ifade ettiler, ancak sınır duvarı veya Avrupa Birliği politikası konusunda hiçbir şey yapmadılar."

Seçim sonuçlarının ardından, Yunanistan'daki sıradan insanlar yeni hükümete karşı harekete geçmeye hazır olmalı. "YD, durumun düzeleceğini ve ekonominin iyi gittiğini söylüyor" diyen Panos şöyle devam etti:

"Ancak gelecek hükümetin politikası daha fazla kesinti ve kamu harcamalarına saldırı olacak - bu noktada mücadelemizi yoğunlaştırmamız gerekecek. Seçim sırasında oy vermeyi reddedenler, ücret kesintilerine veya ulusal sağlık hizmetindeki kesintilere karşı grevlerde ön saflarda olacaklar."

Panos, muhalefetin "sokaklarda olacağını, grev yapacağını ve Altın Şafak'ı hapse gönderen anti-faşist hareketi inşa edeceğini" söyledi.

"Eskiden Syriza'nın parlamento yoluyla değişimi getireceğine dair büyük umutlar vardı. Şimdi bunlar geçmişte kaldı. Birçok insan bunun bir yanılsama olduğunu fark ediyor - bunu akılda tutmamız gerekir. Kazanmak için gereken strateji, devrimci solu inşa etmek olmalıdır."

Bültene kayıt ol