Nükleer silahlanma yarışı: 'Tarihin en tehlikeli dönemlerinden birine sürükleniyoruz'

12.06.2023 - 11:39
Haberi paylaş

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) 2023 yılı raporuna göre nükleer silahlar yükselişte. Ukrayna Savaşı, nükleer silahlanmayı körüklüyor.

SIPRI raporunda öne çıkanlar:

  • Dünyadaki nükleer silah sahibi güçler: ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail. Bu ülkelerin operasyonel nükleer silahlarının sayısının arttı, modernizasyon projelerine hız verildi.
  • 2023 Ocak ayı itibarıyla dünyada tahmini olarak 12 bin 512 nükleer başlık bulunduğu, aralarında 9 bin 576'sının potansiyel kullanım için depolarda hazır durumda.
  • Silahların yüzde 90'ı, ABD ve Rusya'nın, yani Ukrayna'yı savaş sahasına çeviren iki emperyalist devletin envanterinde. 2023 itibarıyla depolarda tutulan ve potansiyel kullanıma hazır başlık sayısı ABD'de bin 938, Rusya'da 2 bin 815, Birleşik Krallık'ta 105 ve Fransa'da 10 iken Çin'de 410 olarak kaydedildi. 
  • SIPRI Direktörü Dan Smith raporu şöyle yorumladı: "İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine doğru sürükleniyoruz. Dünyadaki hükümetlerin jeopolitik gerilimleri yatıştırmak, silahlanma yarışını yavaşlatmak, çevresel sorunlar ve artan açlığın sonuçlarıyla başa çıkmak için işbirliği yollarını bulması hayati önem taşımakta." 

Bültene kayıt ol