Meksika: Ülkenin ilk non-binary pasaportu düzenlendi

25.05.2023 - 09:40
Haberi paylaş

Meksika’da 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de düzenlenen bir törenle Ociel Baena'ya Meksika'nın ilk non-binary pasaportu verildi. Artık kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamayan, ikili cinsiyet sisteminin dışında olduğunu beyan eden vatandaşlar, cinsiyet kategorisini 'X' ile değiştirebilecek.

Bu gelişmeyi Twitter hesabından "İnsanların özgürlüğü ve onuru için büyük bir adım" olarak nitelendiren Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrary, sözlerini "Tüm haklar tüm kimlikler için garanti altına alınmalıdır. Artık nefret söylemi yok - çeşitlilik zenginleşir ve gelişir" diyerek tamamladı.

Geçen senen Nisan ayında ABD de non-binary pasaportlar düzenlemeye başlamıştı. Meksika, böylelikle non-binary pasaport düzenleyen bir düzeinden fazla ülkenin arasına katılmış oldu. Temmuz ayından itibaren Meksika’nın dış temsilcilikleri de ikili cinsiyet sisteminin dışında olduğunu beyan eden vatandaşları için pasaport vermeye başlayacak.

Meksika’da LGBTİ+ hareketi yaklaşık kırk yıl önce kurumsallaşmaya başladı. Yıllar içinde peş peşe güçlü kazanımlar elde eden hareket, son yıllarda bütün dünyayı etkisi altına alan sağcılaşma rüzgârının etkilerine maruz kaldıysa da, bu son gelişmeyle bu süreci atlattığını ortaya koydu.

Türkiye’de ise LGBTİ+ hareketini zor günler bekliyor. Parlamento seçimlerinde AKP listelerinden meclise giren Yeniden Refah Partisi ve Hüda-Par gibi fobik partiler, seçim çalışmaları boyunca LGBTİ+ örgütlerini kapatacaklarını vaat etmişlerdi. Keza hükümet mensupları da LGBTİ+’lara nefret kusmayı sürdürüyor. 

Bültene kayıt ol