Trump mahkemede aşırı sağ sokakta

06.04.2023 - 11:45
Haberi paylaş

ABD’nin aşırı sağcı eski başkanı, porno filmleri oyuncusu Stormy Daniels’a aralarındaki ilişkiyi gizli tutması karşılığında yaptığı “sus payı” ödemesiyle ilgili hakim karşısına çıktı.

Kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddeden Trump, 1 saat sonra serbest bırakıldı. 

Böylelikle Donald Trump, ABD tarihinde hakkında ceza davası açılan ilk eski başkan oldu.

Trump hakkında halihazırda bir dizi başka soruşturma da devam ediyor. Senato baskınındaki rolü, Georgia eyaletinde seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışması ve Beyaz Saray’da kalması gereken gizli belgelerin Florida’daki malikanesi Mar-a-Lago’ya götürülmesi gibi soruşturmalar öne çıkıyor. Ancak bunların bir iddianame haline getirilerek Trump’ın dava edilip edilmeyeceği henüz kesinleşmedi.

Trump ise durumu siyasi bir mücadelenin parçası yaptı ve “Kavgaya hazırız” mesajları veriyor. Geçtiğimiz haftalarda seçim kampanyasının startını veren Trump, "Bu tarihteki en üst düzeydeki siyasi zulüm ve seçim müdahalesidir" diyor ve dava girişimlerini "radikal solcu Demokratların 'Amerika'yı Yeniden Büyük Yap' hareketini yok etmek için cadı avı" olarak tanımlıyor. Aşırı sağcı lidere göre “George Soros tarafından özenle seçilen ve finanse edilen Manhattan Savcısı Alvin Bragg tam bir rezalet. New York'u ele geçiren benzeri görülmemiş suç dalgasını durdurmak yerine, odaklanması gereken cinayetleri, hırsızlıkları ve saldırıları görmezden gelerek Joe Biden'ın kirli işini yapıyor”.

Trump’ın başkanlığı döneminde ve onun dışında elbette ki sayısız suçu var. Tüm ezilenlere düşman olan aşırı sağcı bir kapitalist. Ancak ona karşı mücadelede yalnızca ABD mahkemelerinin inisiyatifine güvenmemeliyiz.

Aşırı sağın ve otoriterleşme dalgasıyla ortaya çıkan faşist güçlerin gerilemesi için Bolsonaro örneğinde olduğu gibi bazı seçim sonuçları ve ABD başta olmak üzere birçok yerdeki kitle hareketleri hepimize umut veriyor. Ancak neoliberal merkezcilerin anlattığı gibi, işlerin “normale” döneceğini ve bittiklerini düşünemeyiz. Trump göçmenlere düşman, siyahlara düşman, kadınlara düşman, LGBTİ+lara düşman, işçilere düşman, iklim aktivistlerine düşman korkunç bir sağcı. Aşırı sağın yükseldiği her yerde ırkçılığa, faşizme ve her tür ayrımcılığa karşı işçi sınıfının merkezinde olduğu birleşik cepheleri örmemiz gerekiyor. Trump ve benzerlerinin hedef aldığı herkesle dayanışmalı, aşırı sağın her hamlesine karşı çıkmak için sokakta mücadele etmeyi sürdürmeliyiz.

Bültene kayıt ol