İsrail: Aşırı sağcı hükümet kitleleri karşısına almış durumda

27.03.2023 - 09:13
Haberi paylaş

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun savunma bakanını harekete geçmeye karşı çıktığı için görevden almasının ardından kitlesel sokak protestoları patlak verdi. İsrail cumhurbaşkanı ise hükümeti sert bir şekilde tartışılan yargı revizyonunu durdurmaya çağırdı. Isaac Herzog Twitter'da " İsrail halkının birliği adına , sorumluluk adına yasama sürecini derhal durdurmaya çağırıyorum" dedi.

Pazar günü yapılan kısa bir açıklamada Netanyahu'nun sözcüleri savunma bakanı Gallant’ın planla ilgili ordudaki kargaşayı gerekçe göstererek yasanın önümüzdeki ayki Bağımsızlık Günü tatillerine kadar ertelenmesi çağrısında bulunmasının ardından başbakanın bakanı görevden aldığını söyledi.

Gallant, iktidardaki Likud partisinin plana karşı çıkan ilk kıdemli üyesiydi.

The Guardian’ın haberine göre siyaset üstü olması gereken ve büyük ölçüde simgesel bir görevi bulunan devlet başkanının uyarısı “yargı reformu” adı verilen önerilerin yarattığı infialin boyutlarını gösteriyor.

Netanyahu'nun ülkenin savunma bakanını görevden almasını Pazar gecesi on binlerce İsraillinin sokaklara döküldüğü dramatik bir protesto gecesi takip etti. Yoav Gallant, başbakanı ülkeyi bölen, kitlesel protestolara yol açan ve ordu içinde artan hoşnutsuzluğu ateşleyen önerileri geri çekmeye çağırmıştı.

Netanyahu’nun önerilerinin sermaye çevrelerini de kızdırdığı söyleniyor.

Göstericiler akşam geç saatlere kadar Tel Aviv'in ana arterini kapatarak Ayalon otoyolunu mavi-beyaz İsrail bayraklarından oluşan bir deniz haline getirdi ve yolun ortasında büyük bir şenlik ateşi yaktı.

Binlerce kişinin Netanyahu'nun özel konutunun önünde toplandığı Beersheba, Hayfa ve Kudüs'te protestolar düzenlendi. Polis göstericilerle çatıştı ve kalabalığa tazyikli su sıktı. Binlerce kişi daha sonra konuttan İsrail parlamentosu Knesset'e yürüdü.

Bu hafta, “yargı reformunun” en önemli noktası olan ve tüm yargı atamaları üzerinde son sözü iktidar koalisyonuna verecek olan bir yasa üzerinde bir parlamento oylaması yapılacak. Ayrıca, parlamentoya yüksek mahkeme kararlarını geçersiz kılma ve yasaların yargı denetimini sınırlama yetkisi verecek düzenlemeleri geçirmeyi de amaçlıyor.

Pazar günü, İsrail'in New York Başkonsolosu, Netanyahu'nun savunma bakanına yönelik muamelesini protesto etmek için istifa ettiğini söyledi ve "Artık bu hükümeti temsil etmeye devam edemeyeceğim" dedi. 

Muhalefet lideri Yair Lapid ise “İsrail başbakanı, İsrail devletinin güvenliği için bir tehdittir.” açıklaması yaptı.

(The Guardian)

Bültene kayıt ol