Dünya Ekonomi Forumu hiçbir şeye çözüm değil

26.01.2023 - 10:58
Haberi paylaş

Geçtiğimiz hafta sonu sona eren Dünya Ekonomi Forumu şirketlerin sahiplerinin, yüksek maaşlı yöneticilerinin, yoksullara sırtını dönmüş politikacıların ve onların medyadaki sözcülerinin yıllık festivali olmanın ötesinde bir anlama sahip değil. 

Hepimize tepeden bakan bu seçkinlerin dünyanın geleceği için hiçbir çözümleri olmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

Financial Times baş yazarı Martin Wolf, “Demokratik Kapitalizmi Savunmak”tan söz eden bir makale yazdı.

Wolf, gözümüzün önünde yaşananların alternatifinin liberal bir kapitalizm olduğunu savunuyor.

Dünya Ekonomi Forumu katılımcıları da sorunların kaynağı olan kapitalizmin, zenginlerin vergilendirilmesi ya da liberalleşip demokratlaşmasıyla çözülebileceğini iddia ediyorlar. 

Hiç canları sıkılmadan “tüm vatandaşlar için refah, ekonomik fırsat ve herkes için temel güvenlik taahhüdü” gibi talepleri öne çıkartabiliyorlar.

Bu sırada tek tek hükümetler, içinden geçtiğimiz çoklu krize yanıt olarak kaynakları zenginlere aktarmaya ve ezilenlerin sahip olduğu temel hakları budamaya çalışıyor.

Wolf, liberal kapitalizme övgüler yağdırmadan önce İngiltere’de hükümetin gasp etmeye çalıştığı hakların bir dökümünü yapmalıydı. 

İngiltere’de hükümet sendika karşıtı bir yasa tasarısını gündeme getirdi. Genel protestolara karşı ise yıkıcı olabileceği gerekçesiyle yasaklama getirmeyi planlıyorlar.

Türkiye’de grev yasakları, dünyanın en zengin şirketlerinde Google, Amazon, Facebook gibi alanlarda çalışan binlerce işçinin işten çıkartılması ve iklim krizinin korkunç etkilerinin sorumlusu olan devletlerin ve şirketlerin frenlenmesi yönünde hiçbir ciddi adımın atılmamış olması düşünüldüğünde liberal kapitalizme övgü sağcılığın en saf hali biçimini alıyor.

Bugünün çoklu krizi, Alex Callnicos’un dediği gibi küresel kapitalizmin bir sonucu. Liberal kapitalizm, savunulacak bir düş değil, bugün gezegeni tehlikeli noktalara savuran çoklu krizin sorumlularından. Bugün aşırı sağın yükselişi de liberal döneme bir tepki.

Sosyalist solun kapitalizmi övenleri aralıksız teşhir etmesi gerekiyor. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol