Lula göreve başlamadan önce

20.12.2022 - 11:33
Haberi paylaş

Brezilya’da Ekim ayındaki seçimleri kazanan solcu lider Lula da Silva 1 Ocak’ta göreve başlayacak. Fakat Bolsonaro ve darbe yanlısı fanatiklerin Lula karşıtı kamplarda sergiledikleri nefret yüklü eylemler de sürüyor.

Bolsonaro yanlıları 30 Ekim’de gerçekleşen seçimlerde Lula taraftarlarının oyları çaldığını iddia etmiş ve orduyu göreve çağırmıştı. Ordu yetkilileri ise hiçbir delile dayanmayan böyle suçlamalar nedeniyle devreye giremeyeceklerini ilan etmişlerdi.

Bolsonaro yüzde 49.1 oy almışken, Lula yüzde 50.9 oy almıştı. 

Brezilya’dasiyasal süreci yakından izleyenlerin vurguladığı gibi Lula ortasından bölünmüş bir siyasal ortamı devralacak. Bolsonaro’nun aşırı sağcı fanatikleri açısından Lula’nın politikalarına ikna olmak gibi bir durum söz konusu değil. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden yetkilielrin söylediği gibi Lula ne yapmaya karar verirse versin Bolsonaro taraftarlarının bir kısmı saldırgan davranmaya devam edecek.

Bolsonarocular gerilimi tırmandırıyor

Lula göreve başlamadan önce geçtiğimiz hafta Brezilya’da bir dizi şiddet olayı patlak verdi. Lula’yı açıkça tehdit eden bir Bolsonarocu fanatik tutuklandı. Başkentte bu tutuklamayı protesto etmek isteyen sağcılar federal polis binasına görmeye çalıştılar ve polisle çatıştılar. Bolsonaro’nun tüm bu gelişmelere tepkisi, “istemem arka cebime koy” şeklinde özetlenebilir. Seçimi kaybettikten sonra Trump da aynı tutumu almış ve Kongre baskınıyla hiçbir alakası yokmuş gibi davranmıştı. Fakat Bolsonaro son günlerde oyunu daha açıktan oynamaya karar verdi. Geçtiğimiz hafta seçimi kaybettikten sonra içine girdiği derin sessizliği bozarak ruhunun incindiğini ve Brezilya’da ordunun “sosyalizmin önündeki son engel” olduğunu söyleyerek orduya özgürlüklerin korunmasının sorumlusu olduğunu hatırlattı. 

Bu, yapılmış en dolaylı darbe çağrısı olarak kayıtlara şimdiden geçti.

Sosyal medyada Bolsonaro’nun “bir çok kutumu yok etti”ğini yazan Lula, 1 Ocak’tan itibaren düşük gelirliler için toplu konut desteği ve genel sağlık sistemine yatırım yapılacağını ilan etti.

Önümüzdeki günlerde Bolsonaro yanlıları sokaklarda seferber olmaya çalışacak. Bolsonaro’nun destekçileri Lula göreve başlasa bile hareketlerinin sona ermeyeceğini ilan ediyorlar. Brezilya’da yüksek mahkemenin polisin ülke çapında bir anda türeyen düzinelerce Bolsonaro yanlısı kampın kimler tarafından finanse edildiğini soruşturmasını talep ettiği açıklandı.

Bültene kayıt ol