ABD askeri harcamalarında rekor artış

08.12.2022 - 10:57
Haberi paylaş

ABD'nin 857 milyar dolarlık 2023 yılı askeri bütçesi için Temsilciler Meclisinde anlaşma sağlandı, oylama haftaya yapılacak. ABD’nin geçen yılki savunma bütçesi 768 milyar dolar olarak bağlanmış, ama fiilen 801 milyar dolarlık harcama yapılmıştı. Bu yılki ABD askeri bütçesi, geçen yılki bütçeden yüzde 12 daha fazla.

Bu ölçüde bir artış, uzun yıllardır görülmemişti. Ukrayna’ya gönderilen silahların yerine yenilerinin konulması ihtiyacı, ABD askeri harcamalarının artmasının önemli nedenleri arasında. 

Yasa tasarısında, Türkiye’yi memnun edecek bir düzenleme de yapıldı. Daha önce yasa tasarısına konulan, Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırıcı maddeler, Temsilciler Meclisi tarafından çıkarıldı. 

Türkiye, ABD’den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve elinde bulunan 80 adet F-16 savaş uçağı için modernizasyon kiti talep ediyor. Geçen yıl ABD, F-16 satışı için “Yunanistan hava sahasını ihlal etmeme” şartı getirmiş, Türkiye ise bu konuda güvence vermek istememişti. Bu yıl, bu şart yasa metninden çıkarıldı. 

Ancak ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı yaptığı açıklamada, yasa metninde yer almasa da, Yunanistan ile ilgili sorunlar devam ettiği sürece Türkiye’ye F-16 satışı yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası hızla artan silahlanma harcamaları silah şirketlerini zenginleştirmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Polonya’ya 3,75 milyar dolar değerinde Abrams tankı, Güney Kore’ye de 1,5 milyar dolar değerinde ağır nakliye helikopteri satışına onay verdi. Pek çok silah üreten şirketin önümüzdeki 4-5 yıllık sipariş programları dolmuş durumda. Bir yanda açlık, yoksulluk, göç ve iklim krizleri devam ederken, silahlanmaya yılda 2,1 trilyon doların üzerinde para harcanması büyük bir sorun.

Bültene kayıt ol