Hak savunucuları COP27 öncesindeki tutuklamaları kınadı: ‘İnsan hakları yoksa iklim adaleti de yok’

04.11.2022 - 09:47
Haberi paylaş

Ecowatch’dan Olivia Rosane’nin yaptığı habere göre, Mısır'da BM iklim konferansı (COP27) öncesinde yaklaşık 70 kişi tutuklandı ve Hindistanlı iklim aktivisti Ajit Rajagopal zirveye yürüyerek gitmeyi planladığı yolculuğunda kısa süreliğine gözaltına alındı.

COP27, 6-18 Kasım tarihleri arasında Kızıldeniz tatil beldesi Şarm El-Şeyh'te düzenleniyor.

Birçok insan hakları ve çevre grubu, Mısır'ın insan hakları konusundaki sicili ve bunun sivil topluma engel oluşturup iklim krizine karşı küresel mücadele için zirveye katılmalarını engellemesi hakkında duydukları endişeleri dile getirdi.

Mısır Hak ve Özgürlükler Komisyonu (ECRF), Rajagopal'ın tutuklanmasını kınayan açıklamasında "Güvenlik kısıtlamaları, çevresel krizlere karşı protestoların en basit hareketlerini engelleyeceği sürece Mısır hükümeti neden İklim Zirvesine ev sahipliği yapma talebinde bulundu?” diye sordu.

Reuters'in haberine göre, ECRF direktörü Mohamed Lotfy, son günlerde Kahire ve diğer Mısır şehirlerinde, 11 Kasım'daki iklim konferansa yönelik olarak sosyal medyada protesto çağrısı yaptıkları için, Pazartesi gününden itibaren en az 67 kişinin tutuklandığını söyledi.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'yi devirip iktidara geldiği 2013'ten bu yana halkın protesto hakkı yasa dışı ilan edildi. Bir başka darbe de, 2019'da binlerce kişinin tutuklandığı bir dizi gösterinin ardından geldi.

The Guardian'a göre Mısır hükümeti, COP27 ile bağlantılı protestolara yalnızca konferans merkezinden ayrılmış belirli bir alanda izin verileceğini söyledi.

Aralarında Greta Thunberg'in de bulunduğu 1000'den fazla çevre ve insan hakları savunucusu, Mısır'ı sivil topluma daha fazla yer açmaya ve konferans öncesinde keyfi olarak gözaltına alınan aktivistleri serbest bırakmaya çağıran bir metin imzaladı.

Ancak Rajagopal'ın tutuklanması, konferanstaki sivil toplumun durumu açısından hiç de olumlu bir işaret değildi. Guardian'a göre, mimar ve aktivist Pazar günü Kahire ile Şarm El-Şeyh arasında planlanan sekiz günlük bir yürüyüşün başlangıcında gözaltına alındı. ECRF'ye göre, Afrika'da sera gazı emisyonları konusunda farkındalık yaratmak ve daha sürdürülebilir alternatifleri teşvik etmek için COP27 ile birlikte başlatılan “Gezegen için Yürüyüş” kampanyasına katılıyordu.

Rajagopal bir kontrol noktasında durduruldu, arkadaşı ve avukatı Makarios Lahthi'yi aradı, ardından Lahthi de gözaltına alındı. El Cezire'nin haberine göre, Pazartesi günü gözaltına alınanlar serbest bırakıldı, ancak tutuklulukları sırasında yiyecek, su veya telefon görüşmesi yapma olanağı verilmedi. Rajagopal, yasalara aykırı olarak toplamda 24 saatten fazla tutuldu. Serbest bırakıldıktan sonra, COP27'ye katılmak için akreditasyon almaya çalışacağını, yürüyüşünü sonlandırdığını söyledi.

İnsan hakları avukatı Mai El-Sadany, Twitter’daki açıklamasında, "Yıllardır hak savunucuları, insan hakları olmadan iklim adaletine sahip olamayacağınızı söylüyor. İşte Mısır'dan bunu haklı çıkaran bir örnek” yazıyordu.

Sürgün edilen bir insan hakları uzmanı ve PEN International'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü olan Mina Thabet, Guardian'a Rajagopal'ın deneyiminin Mısır hükümetinin ne kadar kısıtlayıcı hale geldiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi; "Rejim zirveyi acımasız insan hakları sicilini yeşile boyamak için kullanmaya çalışıyor, ancak batılı ülkeler şimdi bir tavır almalı. İklim görüşmelerini insan haklarından ayıramayız."

Reuters'in haberine göre, ne Mısır içişleri bakanlığı ne de COP27 başkanlığı tutuklamalarla ilgili herhangi bir yorum yapmış değil.

 

Çeviren: Şenol Karakaş

Bültene kayıt ol