Rusya’da savaş karşıtı gösteriler: 1.300'den fazla kişi tutuklandı

22.09.2022 - 11:15
Haberi paylaş

Putin’in seferberlik ilan edip herkesi orduya çağırması üzerine 38 şehirde protestolar gerçekleştirildi, Moskova ve St. Petersburg’da 1000’den fazla kişi gözaltına alındı.

Rusya’daki savaş karşıtları, Putin’in seferberlik ilanına gösterilerle cevap verdi.

Bağımsız OVD-Info eylem izleme grubu, 38 kentten derlediği bilgiler uyarınca, 1.311'den fazla kişinin alıkonulduğunu bildirdi. Gözaltına alınanların 502’sinin Moskova’da, 524’ünün ise Rusya'nın en kalabalık ikinci şehri olan St Petersburg'da olduğu duyuruldu.

Putin’in seferberlik hamlesi, Harkov'un doğusundaki bir bölgenin yeniden ele geçirilmesinin ardından gelmişti. Rusya, kontrolü altındaki dört bölgenin kendisine bağlanması için referandum düzenlemek istiyor. Doğudaki Donetsk ve Luhansk'ta oylama bu hafta başlayacak, 27 Eylül'e kadar devam edecek. Güneydeki Herson ve Zaporijya’da da benzer bir referandum süreci planlanıyor.

Rusya savunma bakanı Sergei Shoigu, Rus kontrolündeki bölgelere atıfta bulunarak, seferberlik çağrısının “kurtarılmış olan bölgeleri” kontrol altına almak için yapıldığını söyledi.

300.000 kişinin orduda aktif hizmete çağrılması emrinin ardından, Vesna Gençlik Demokratik Hareketi tarafından yapılan eylem çağrısında Rusya ordusuna seslenildi, askerler bu özel harekat planlarına katılmayı reddetmeye ve teslim olmaya çağrıldı; "Putin için ölmeye değer mi?"

Vesna’nın web sitesinden, savaşa katılmayı reddedenler için de bir yardım hattı duyurusu paylaşıldı.

Devletin yetkili kurumları ise aynı gün paylaştıkları uyarılarda, bu protestolara katılacağını belirten kişilerin ve bunları internette dolaşıma sokanların; silahlı kuvvetlerin itibarını zedelemek, Ukrayna'daki askeri operasyon hakkında "sahte haberler" yaymak veya eyleme teşvik suçlarıyla, yasalar uyarınca, 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecekleri konusunda uyardı.

Rusya içişleri bakanlığı sözcüsü Irina Volk, haber ajansları tarafından aktarılan açıklamasında, bu “küçük protestoların” engellendiğini bildiriyordu; "Bunların hepsi durduruldu. Yasaları ihlal edenler ise gözaltına alındı, soruşturulmaları ve sorumluluklarının tespit edilmesi için emniyete götürüldü.”

Tüm bu uyarılara rağmen, Çarşamba günü ülke geneline yayılan protestolarda “Seferberlik yok!” sloganları atıldı.

Rusya insan hakları grubu Agora'nın avukatı Pavel Chikov, Agora'nın yardım hattına Salı sabahından bu yana 6 bin çağrı geldiğini söyledi.

Bu arada, Rusya, ülkeden çıkmak isteyen savaş karşıtlarına engel olabilmek için de İstanbul ve Erivan’a uçuşları durdurdu.

Bültene kayıt ol