Dünya Bankası’ndan küresel durgunluk uyarısı

16.09.2022 - 10:48
Haberi paylaş

Dünya Bankası, “Küresel Durgunluk Yakın Mı?” başlıklı yeni bir rapor yayınladı. Bankanın raporla ilgili yaptığı açıklamada “dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen bir eş zamanlılıkta yükselttiği kaydedildi” dendi.

Açıklamada ayrıca, bu trendin gelecek yıl da devam edeceğinin öngörüldüğünü belirtildi: "Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eş zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023'te küresel bir durgunluğa ve yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir."

Büyük ekonomiler de yavaşlıyor

Resesyon ekonomistler tarafından bir ülke ekonomisinin “arka arkaya iki çeyrek negatif büyüme kaydetmiş” olduğu durumları tanımlamak için kullanılan bir kavram. Bu açıdan bakıldığında  dünyanın en büyük üç ekonomisinin, ABD, Çin ve Euro Bölgesi’nin ekonomilerinde keskin bir şekilde yaşanan yavaşlama küresel durgunluk uyarılarının şimdiden yapılmasına neden oluyor.

NTV’nin haberine göre, Dünya Bankası Başkanı David Malpass gelişmeleri "Düşük enflasyon oranları, para birimi istikrarı ve daha hızlı büyüme elde etmek için politika yapıcılar odak noktalarını tüketimi azaltmaktan üretimi artırmaya kaydırabilir. Politikalar, büyüme ve yoksulluğun azaltılması için kritik olan ek yatırım yaratmaya ve üretkenliği ve sermaye tahsisini iyileştirmeye çalışmalıdır." şeklinde yorumladı.

Bankanın raporunda arz kesintileri ve iş gücü piyasası baskıları azalmadıkça çekirdek enflasyonun 2023'te yüzde 5'e ulaşabileceğine dikkat çekildi. Daha fazla faiz artırımı ve finansal piyasa stresinin küresel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini 2023'te yüzde 0,5'e yavaşlatabileceği, bunun kişi başına yüzde 0,4'lük daralmaya denk olduğu söylendi.

Raporla ilgili açıklamada, küresel enflasyonu hedeflerle uyumlu bir orana düşürmek için merkez bankalarının faiz oranlarını 2 puan daha artırmasının gerekebileceği belirtildi.

Bültene kayıt ol