Dilekçe vermeye çalışan Türkmenistanlılara saldırı

16.08.2022 - 13:06
Haberi paylaş

Ülkelerine dönmeleri için daha fazla uçak talebinde bulunmak üzere Türkmenistan İstanbul Konsolosluğuna dilekçe vermeye çalışan Türkmenistan vatandaşları, konsolosluk güvenlik görevlileri ve polisin saldırasına maruz kaldı, grubun avukatı, insan hakları aktivisti Gülden Sönmez darp edildi.

Türkmenistan’da on yıllardır hüküm süren diktatörlük akıl almaz uygulamalarıyla dünya gündeminde yer almakta. Çok zengin doğal gaz rezervlerine sahip olmasına rağmen halkını açlıkla yüz yüze bırakan Türkmenistan yönetimi, ülke dışında çalışmaya giden insanları Covid’i bahane ederek ülkeye kabul etmiyor. Türkiye’de yaşayan binlerce Türkmen vatandaşı da bu yüzden büyük mağduriyet yaşıyor.

Günlerdir İstanbul Havalimanında protesto eylemleri yapan Türkmen vatandaşları, yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek için bugün Göktürk’te bulunan Türkmenistan Konsolosluğuna dilekçe vermeye çalıştı.

Konsolosluk önünde Türkmenistan Devlet Başkanına hitaben yazılmış mektup hakkında bilgi verildikten sonra, Türkmen vatandaşlar ve onlara destek veren Av. Gülden Sönmez Konsolosluğa mektubu iletmek istediler. Grup Konsolosluğa yöneldiği anda, Türkmenistan Konsolosluğuna bağlı olarak çalıştıkları anlaşılan sivil giyimli kişilerin saldırısına uğradı.

Polisin önünde gruba saldıran kişiler bazı Türkmen vatandaşlarını feci şekilde dövdü. Polis ise saldırganlara müdahale etmezken, mağdurları ve saldırıyı görüntülemek isteyenleri gözaltına aldı.

Ata Murat Saparov, Dursultan Taganova ve Alişer isimli 3 Türkmen vatandaş ile gruba destek vermeye çalışan Mehmet Emin Kaçmaz Göktürk Karakoluna götürüldüler. Polis saldırganlara hiçbir şekilde engel olmazken, saldırıya uğrayanlara suçlu muamelesi yaptı.

Ne olmuştu?

Türkmenistan devletinin izlediği pandemi politikası nedeniyle, bir grup Türkmenistanlı uçak bulamadıkları için ülkelerine dönememekteler. Az sayıda gerçekleşen uçuşlarda Türkmen vatandaşlar bilet bulmakta çok zorlanıyorlar.

Türkmenistan'da devam eden koronavirüs tedbirleri kapsamında uluslararası uçuşlardaki kısıtlama nedeniyle İstanbul'dan Türkmenistan'a ayda ancak birkaç defa uçak seferi düzenleniyor. Pandemi döneminde durdurulan Türkmenistan - Türkiye uçuşları iki yıl aradan sonra Türkmenistan Havayolları tarafından Haziran ayından itibaren kısmi olarak tekrar başlatıldı. 

Ülkelerine dönmek isteyen Türkmenlerin yoğun ilgisi nedeniyle, az sayıda gerçekleşen uçuşlarda bilet bulmak çok zor. İstanbul havalimanı başta olmak üzere Türkmenistan İstanbul Konsolosluğu gibi bölgelerde pek çok gece sabahlayan Türkmenistanlılar, sorunlarına dikkat çekmek ve seslerini Türkmenistan devletine duyurmak için Salı günü Türkmenistan konsolosluğu önünde toplanarak basın açıklaması yapacaklarını duyurmuşlardı.

Bültene kayıt ol