Bangladeş'te çay işçileri, günlük temel ihtiyaç maddelerinin hızla artan fiyatları karşısında eriyip giden ücretlerinde düzenleme yapılması için greve gitti.
9 Ağustos'tan bu yana, Bangladeş genelindeki 200’den fazla çay plantasyonundan 150 bin işçi, ücret artışı talebiyle günde iki saat boyunca iş bırakıyor, mitingler düzenliyor, barışçıl protestolar gerçekleştiriyordu.
Ülkedeki çay plantasyonu işçileri dört gün boyunca süren iki saatlik iş bırakma eyleminden sonuç alınamayınca, geçtiğimiz Cuma günü greve gitme kararı alındı.
Bangladeş’te çay işçisi olarak çalışan nüfusun ezici çoğunluğu, İngiliz sömürgecilerin çay tarlalarında çalışmak üzere ülkeye getirilen düşük kastlı Hindu işçilerin torunları. Günlük 1 dolar yevmiye ile çalışıyor, bu parayla 2 kilo pirinç ya da bir litre yemeklik yağ dahi alamıyorlar.
Bangladeş İstatistik Bürosu (BBS) tarafından 2018 yılında yapılan bir çalışmaya göre, çay işçilerinin yüzde 74'ü aşırı yoksulluk içinde yaşamak zorunda.
Bangladeş Çay İşçileri Sendikası, günde 300 takalık bir ücret artışı talep etti ve bu talepleri yerine getirilinceye dek greve devam edileceğini, işçilerin tek bir çay yaprağına bile dokunmayacağını bildirdi.
Sendikaların açıklamasına göre, son 43 yıldır ücretlerine en ufak bir zam yapılmış değil. Üstelik bu işçilerin üçte birinden fazlası da kayıtsız işçi statüsünde.
Uzun yıllardır sistematik olarak sürdürülen bir sömürüyle köle gibi çalıştırılan çay işçileri dünyanın en düşük ücretli işçileri listesinde üst sıralarda yer alıyor ve ülkenin toplam çay işçisi nüfusunun yarım milyonu bulduğu tahmin ediliyor.