Rusya-Ukrayna savaşında son durum: İşgalin 155. gününde gelişmeler

29.07.2022 - 14:15
Haberi paylaş

Füzeler Belarus'tan Ukrayna'nın kuzey bölgelerini vuruyor; İngiltere, Ukrayna'nın Kherson'daki karşı saldırısının ivme kazandığını söyledi.

Rus kuvvetleri tarafından Belarus'tan Ukrayna'nın kuzey bölgelerine 25 füze ateşlendi. Çernihiv, Kiev, Zhytomyr şehri çevresindeki bölgelere füze saldırıları başlatıldı.

Chernihiv valisi, dokuz füzenin Honcharivska köyü yakınlarına çarptığını, bazılarının ormana düştüğünü söyledi. Belarus'taki Rus askeri hareketlerini takip eden aktivistler, füze rampalarının Gomel yakınlarındaki Ziabrauka havaalanından geldiğini söyledi, Belarus’a yaptırımların artırılması çağrısında bulundu.

Mykolaiv valisi, “28 Temmuz sabahı Mykolaiv'e büyük bir roket saldırısı düzenlendi. Korabelny semtindeki ortaokul binası üç füze saldırısı sonucu neredeyse tamamen yıkıldı, bir kişi yaralandı" dedi.

Ukrayna'nın Kherson'daki karşı saldırısı hız kazanıyor. Ukrayna güçleri Rus işgali altındaki Herson'un kuzey sınırını oluşturan Ingulets Nehri'nin güneyinde bir köprübaşı kurdu. Ukrayna, yeni uzun menzilli toplarıyla, Rusya'nın kontrolü altındaki bölgelere tedarik için kullanılan Dnipro Nehri üzerindeki köprülerden en az üçünü yıktı.

Rus kuvvetleri daha önce işgal ettiği Melitopol ve Zaporizhzhia bölgeleri ile Kherson'a savunma amaçlı asker gönderiyor.

Rus güçleri doğu Ukrayna'daki ikinci büyük elektrik santralini ele geçirdi.

Moskova'nın Ukrayna'yı işgalini protesto eden bir Rus gazetecisi Rus mahkemesi tarafından, ordunun itibarını zedelemekten suçlu bulundu. Gazeteci Marina Ovsyannikova 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Rusya'nın bağımsız gazetelerinden Novaya Gazeta hükümet tarafından kapatılıyor. 1993'ten bu yana Rusya'nın baskı altındaki bağımsız medyasının temel direklerinden biri olan Novaya Gazeta, Mart ayında, ülke içindeki operasyonlarını savaşın sonuna kadar durdurmuştu.

Norveç'in BM büyükelçisi, BM Güvenlik Konseyi'nin geçen hafta Ukrayna ve Rusya'dan dünya çapında milyonlarca aç insana tahıl ve gübre taşınmasını olumlu karşılayan bir açıklama üzerinde anlaşamadıklarını söyledi. Açıklamada, genel sekreter Antonio Guterres ve Türkiye hükümeti anlaşmanın düzenlenmesindeki kilit rollerinden dolayı övülecekti.

Türkiye, tahıl ve gübre taşınması sürecini denetlemek üzere İstanbul'da bir merkez açarken, Ukrayna limanlarından ayrılacak ilk gemiler için hazırlıklar devam ediyor. Ukrayna donanması, yenilenen tahıl ihracatına hazırlanmak için üç Ukrayna limanında çalışmaların başladığını doğruladı. Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, ilk sevkiyatın birkaç gün içinde yola çıkmasının beklendiğini söyledi.

Kuzey Akım 1 üzerinden akışlar, bir gün önce yaklaşık 28 milyon kWh/saatten dün 14,4 milyon kilowatt saate (kWh/sa) düştü. Rusya Çarşamba günü Avrupa'ya daha az gaz verdi, bu zaten normal kapasitenin sadece %40'ıydı. Almanya, Moskova'yı enerji ihracatı üzerinden "güç oyunu" oynamakla suçladı.

Ukrayna savaşı, 1945'ten bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük savaş. Ukraynalılar için bu, Rus emperyalizmine karşı varoluşsal bir mücadele.

Bültene kayıt ol