Sınıf mücadelesinde yeni bir dönem başlıyor: İngiltere'de on binler grevde

29.07.2022 - 13:27
Haberi paylaş

Ve on binler, yüz binlere dönüşmek üzere...

İngiltere’nin dört bir yanında on binlerce demiryolu işçisi greve gitti. İletişim İşçileri Sendikası'nda (CWU) örgütlü telekom işçileri bir ulusal greve hazırlanılırken başlayan demiryolları grevine şimdi telekom ve sağlık işçileri de destek veriyor.

Büyüyen sınıf mücadelesi dalgasının başlangıcına işaret eden geçen ayki üç günlük grevin ardından gerçekleşen büyük greve sendika aktivistleri de katıldı.

Sınıf mücadelesinde önemli bir değişim yaşanıyor. Sayılarının 80 binden fazla olduğu bildirilen demiryolu ve telekom işçilerine, 115 bin kişilik Royal Mail işçileri de katılmayı planlıyor. Ve itfaiyeciler de kendilerine önerilen düşük zam oranlarını kabul etmeyip mücadeleye hazır olduklarını bildirdiler.

Tüm gözler işçilerde

Demiryolu sistemini felç etmeleri beklendiği için şimdi tüm gözler greve giden işçilerde.

Hayat pahalılığı karşısında giderek eriyen işçi ücretleri ve haksız işten çıkarmalara karşı direnen işçiler "Artık yoksul olmayı reddediyoruz" pankartları taşıyor..

RMT’ye (Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası) bağlı 40 bin demiryolu işçisinin öncülük ettiği büyük grevde işçiler bu mücadeleyi tüm işçi sınıfı adına verdiklerini, kazanımlarıyla herkesi cesaretlendireceklerini ifade ediyor.

RMT genel sekreteri Mick Lynch, işçilerin “iyi bir ücret artışı, iş güvenliği ve düzgün çalışma koşulları için her zamankinden daha kararlı” olduğunu söyledi.

RMT Doğu Londra başkanı Wale Agunbiade ise önceki grevlerin işçilerin güvenini artırdığını belirtti; “Artık herkes bir sendikaya bağlı olmak gerektiğine emin oldu. Ve üye sayımız artıp duruyor.”

İşçiler, Network Rail patronlarının 13 Temmuz'da yaptıkları, Ocak ayına kadar geriye dönük yüzde 4 ve gelecek yıl için de yüzde 2 olarak belirlenen artışı kabul etmedi.

Güney Londra'daki Waterloo istasyonundan bir demiryolu grevcisi, Socialist Worker'a şunları aktardı; “Bütçeleri var var ama hissedarlara gidiyor, işçilere değil. Buna rağmen daha fazla sorumluluk üstlenmemizi ve daha çok çalışmamızı istiyorlar. Şimdi bir de bilet gişelerini kapatacakları için bazı üyelerimiz işlerini kaybedecek.”

Londra'nın merkezindeki King's Cross istasyonundan grevci George ise "Her işçi, şu anda yapmakta olduğumuz şeyin, örgütlü olsaydı işyerlerinde yapabilecekleri bir şey olduğunu kavramaya başladı,” dedi.

Sendika temsilcileri, sokakta mücadelenin büyümesinden iyice korkmaya başlayan British Telekom (BT) yöneticilerinin her işçiyi tek tek arayıp grev yapmayı planlayıp planlamadıklarını sorduğunu bildiriyor. Fakat işçiler korkmuyor, bilakis bu gözdağı verme çabalarına, mücadeleyi daha da büyütmeye niyetli olduklarını göstererek yanıt veriyor.

 

Bültene kayıt ol