Kanada: Westjet Havayolları işçileri greve gidiyor

23.07.2022 - 13:53
Haberi paylaş

Calgary ve Vancouver havalimanlarındaki WestJet çalışanları, havayolu ile yeni bir sözleşme yapılamaması durumunda 27 Temmuz 2022’de greve gitme lehinde oy kullandı.

700'den fazla Westjet çalışanını temsil eden Unifor sendikası, ücretlerin kilit bir konu olduğunu belirterek toplu sözleşme talep ediyor.

Uçuşlarda sıkça yaşanan rötarlar yüzünden bir baskı ortamında çalışmaya zorlandıklarını ileten işçiler artık tahammül sınırlarını zorlayan bu ortamda çalışmanın mümkün olmadığını söylüyor.

Pandemi döneminde havayollarında dünya genelinde bir küçülme yaşanmış, birçok havayolu personel sayısını azaltmaya kalkışmıştı. Son aylarda Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasıyla canlanan uçuşlar yine dünya genelinde büyük aksaklıklara neden oldu, çünkü bu kez de personel sıkıntısı yaşandı. Sonuç olarak uçuş rötarları, bagajların kaybolması gibi, az sayıdaki personelin baş etmesi gereken birçok sorun yaşanıyor.

Toronto'nun Pearson Uluslararası Havalimanı ve Air Canada, geçtiğimiz ay rötarlı uçuşlar listelerinin başında geliyordu.

Hava yolculuğu ilkbaharda artmaya başladığından beri, WestJet çalışanları – şirketin kararlarından işçiler sorumlu olmasa dahi- uçuşları ertelenen veya iptal edilen yolcuların sözlü tacizlerine ve zaman zaman da fiziksel şiddete maruz kaldı.

Unifor yetkilisi Leslie Dias, böyle bir baskı ortamında çalışmaya zorlanan havayolları işçilerinin uzun süredir bitkin durumda olduğunu belirtti: “Tüm havayolları için geçerli; dayanabilecekleri kadar uzun saatler boyunca çalışmaları isteniyor.”

Unifor sözcüsü Scott Doherty ise yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Maaş skalası beş yıldan fazla bir süredir artırılmıyor, bu da WestJet işçilerinin ücretlerinin Kanada havacılık endüstrisindeki en düşük ücretler arasında yer almasıyla sonuçlandı. İşçi ücretleri, yükselen enflasyona yenik düşüyor."

Bültene kayıt ol