Rusya Ukrayna'nın Donbas bölgesini tıpkı Kırım’da olduğu gibi ilhak etmeye hazırlanıyor

21.07.2022 - 12:17
Haberi paylaş

Rusya, 2014'te Kırım’da uyguladığı yöntemlerle, Ukrayna'nın Donbas bölgesini ilhak etmeyi planlıyor. Rusya, Ukrayna'da işgal ettiği bölgelerde ilhak için 2014'teki düzmece referandumun aynısını yapmak üzere zemin oluşturmaya başladı.

Eylül ayında Ukrayna’da Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde, Rusya’ya katılma konusunda “düzmece” bir referandum yapılacak. Vladimir Putin 2014’teki senaryoyu tekrar yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Rusya, halihazırda işgal altında tuttuğu Ukrayna topraklarında kendi belirlediği Rus yanlısı bölgesel ve yerel yöneticileri atamış durumda. Bu kişiler Rusya’nın ilhakına zemin hazırlayacak referandumun hazırlığını yapmakla görevlendirildi. Referandum sonuçları, işgal edilen Ukrayna topraklarının Rusya’ya katılması için gerekçe olarak kullanılacak.

8 yıl önce Kırım bu yöntemle ilhak edilmişti
Rusya, Kırım’ı 8 yıl önce düzenlenen referandumun ardından ilhak etmişti. Kırım’da 2014’te düzenlenen ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan düzmece referandumda halkın Rusya’ya katılım yönünde oy kullandığı ilan edilmiş, ardından Rusya Kırım’ı ilhak etmişti.

Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde düzenlenecek bir referandumun da büyük ihtimalle benzer bir sonuç doğuracağı tahmin ediliyor. Rusya’nın işgal ettiği ve etmeyi planladığı bölgeler; Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporizhzhia’yı kapsıyor.

 

Bültene kayıt ol