Panama'da işçiler ve yoksullar isyan ediyor

16.07.2022 - 13:33
Haberi paylaş

Hayat pahalılığı ve açlık, tırmanan akaryakıt fiyatları ve kitlesel işsizlik sonucu Panama'da sokaklara dökülen işçilerin, yoksulların, öğrencilerin protestoları iki haftadır ülkeyi sarsıyor.

Orta Amerika ülkesi Panama, 4,315 milyon nüfusa sahip ve işsizlik oranı yüzde 10.  Geçen yıl yüzde 2,3 olan enflasyon bir yılda yüzde 5,1 bire yükseldi. Temel gıda ürünleri başta olmak üzere tüm kalemlerde fiyatlar katlanırken, ücretlerin alım gücü de dibe vurdu. Tüm bunların üzerine yılbaşından bu yana akaryakıt fiyatlarının yüzde 47 gibi rekor bir oranda zamlanması geldi. 

Ülkenin bazı bölgelerinde akaryakıt sıkıntısı yaşanırken, Panama Şehri'ndeki ana gıda pazarındaki halka satış noktalarının çoğu ürün eksikliği nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

Panama derin bir krize sürüklenirken hükümeti beceriksizlikle suçlayan sendikalar ve demokratik örgütler, yakın tarihin en büyük sosyal hareketini başlattı.

Öğretmenler greve çıktı. Grevler birçok sektöre yayıldı. Panama şehrinin sokakları birer miting alanına döndü. Öğrenciler polisle çatıştı.

Ülkeyi Orta Amerika'ya bağlayan ve Panama Şehri'ne malların taşınması, ticareti ve dağıtımı için hayati önem taşıyan Pan American Otoyolu'nda kamyon şoförleri blokajları devam etti ve binlerce kişi mahsur kaldı. 

Hükümet göstermelik bir takım kararlar alırken sendikalar, Katolik Kilisesi'nin arabuluculuk girişimine rağmen masaya oturmadı. Sendikalar ve protestocular 32 talepleri yerine getirilmeden hükümetle diyalog kurmayarak mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Bu talepler arasında akaryakıt ve temel ihtiyaçların fiyatlarının dondurulması, ücretlerde genel bir artış, ilaç fiyatlarının dondurulması ve arz eksikliğinin giderilmesi, yolsuzlukla mücadele tedbirleri, okulların, yolların ve kamu altyapısının onarılması, ABD-Panama ortak askeri üssü anlaşmasının iptali, yerli haklara destekler ve özerklik tanınması gibi ekonomik ve siyasi talepler yer alıyor.

Bültene kayıt ol