İngiltere ve İskoçya’da savaş karşıtı eylemler: İşgale son, NATO'ya hayır!

08.05.2022 - 15:46
Haberi paylaş

Batı ve Rusya, Ukrayna üzerinden yürüttükleri emperyalist vekalet savaşını tırmandırırken, savaş karşıtı hareket de büyümeye devam ediyor.

İngiltere’de ve İskoçya’da yüzlerce aktivist, Ukrayna'ya yönelik uluslararası eylem günü olarak belirlenen 7 Mayıs Cumartesi gerçekleştirilen “Savaşı Durdur” (STW) eylemine katıldı. 

Aktivistler, ABD ile Rusya emperyalizmi arasında süregiden vekalet savaşına, “Rus birlikleri geri çekilsin, NATO'ya hayır” diyerek yanıt verdi.

UCU, Unite ve RMT sendikalarının da aralarında bulunduğu ve 300’den fazla aktivistin katıldığı Glasgow eyleminde “Nükleer Silahsızlanma Kampanyası” (CND) ile “Afgan İnsan Hakları Vakfı” temsilcileri de konuşma yaptı. STW İskoçya eş başkanı Keir, “Bugünkü protesto çok önemlidir” diyordu; “Biz halklar, Batılı liderlerin Ukrayna'daki savaşı daha da tırmandırma çabalarına karşı çıkıyoruz, bunu görmeleri gerekiyordu.”

“Bu savaş sadece ABD, AB ve İngiltere'nin emperyalist çıkarlarına hizmet ediyor. Batılı güçler ile Rusya arasındaki kanlı vekalet savaşına hayır demek için buradayız.”

“Rusya'da Vladimir Putin'e karşı yükselen savaş karşıtı hareket ile de dayanışma içinde olmamız şarttır."

Protestocular "Tüm göçmenleri kucaklıyoruz", "Bombalara, savaşa değil; işe ve eğitime bütçe!" sloganları attılar. 

Londra'da ise Islington, Enfield, Hackney ve Newham da dahil olmak üzere bir dizi bölgede kampanya stantları açıldı. Bournemouth, Brighton, Hove, Liverpool, Norwich ve Huddersfield'da yaşayan aktivistler de bu büyük eyleme katıldılar. Newham’dan Ukraynalı aktrivist Anton, “Ukrayna topraklarında yaşanmakta olan savaş ABD ile Rusya arasında geçiyor” derken bunun bir vekalet savaşı olduğunu vurguluyordu.

“Savaşı Durdur” tarafından yapılan duyuruda, NATO’nun Madrid'de gerçekleştireceği zirveden hemen önce, yani 25 Haziran Cumartesi günü bir eylem daha gerçekleştirme çağrısında bulunuldu. 

Bültene kayıt ol