Ukrayna’da Rusya işgali ve saldırganlığı devam ediyor

04.05.2022 - 10:47
Haberi paylaş

Kiev’i işgal girişimi boşa çıkan Rusya şimdi bütün gücü ile Doğu Ukrayna’ya saldırıyor. 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlayan Rusya’nın bombardımanı şehirleri yerle bir etti, binlerce sivilin ölümüne ve beş milyondan fazla kişinin ülkeyi terk etmesine neden oldu.

Savaş şu anda bazı kısımları Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların kontrolünde olan ülkenin doğusundaki eyaletler Donetsk ve Luhansk’ta yoğunlaşmış durumda.

Rusya Mariupol’u vuruyor

Rus güçleri Ukrayna’nın güneydoğusundaki liman kenti Mariupol’de kuşatma altında tuttukları çelik fabrikasına roketlerle saldırdı. Tahliyelere rağmen fabrikada hala 200 sivilin bulunduğu bildiriliyor.

Saldırı BM arabuluculuğunda yapılan ateşkes sayesinde 100 kadar sivilin Mariupol’deki çelik fabrikasından tahliye edilmesinin ardından geldi. 

Mariupol Belediye Başkanı, tahliye edilen ilk grubun bugün Ukrayna kontrolündeki Zaporijya kentine ulaşmasını beklediklerini söyledi. Çelik fabrikasının yer altındaki mahzenlerinde ve tünellerinde mahsur durumda olan başka sivillerin de hala mevcut olduğunu söyleyen Boyçenko, kent genelinde 100 bin kadar sivilin olduğunu sandıklarını belirtti.

Papa: “Savaş 9 Mayıs’ta sona erecek”

Papa Francis, yayınlanan bir röportajında, Moskova’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşme talep ettiğini ancak yanıt alamadığını bildirdi.

Papa röportajında, Macaristan Cumhurbaşkanı Victor Orban’ın kendisine Rusya’nın savaşı 9 Mayıs’taki Zafer Günü’nde sonlandırmayı planladığını aktardığını bildirdi. Bu 1945’te Nazilerin teslim olduğu tarih. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptığı açıklamada Rusya’nın bu tarihe yetişmek için acele etmeyeceğini bildirmişti.

Bombardımanlarda en az 3 sivil öldü

Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov, Salı günü tıpkı işgalin ilk günlerinde olduğu gibi bombardımana uğradı. Ukrayna’dan yapılan açıklamada Donetsk’teki bazı bölgelerin aralıksız ateş altında olduğu ve yerel yetkililerin sivilleri cephe hattından uzaklaştırmaya çalıştıkları, Vuhledar kasabasında en az üç sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Böyle Valisi, Luhansk’taki Popasna’da yoğun çatışmalar yaşandığını, çatışmaların yoğunluğu yüzünden cesetlerin bile toplanamadığını kaydetti.

Vali, ‘‘Popasna, Rubizhne ve Novotoshkivske’de yaşayanlara ne olduğu konusunda konuşmak bile istemiyorum. Bu şehirler artık yok. (Ruslar) bunları tamamen yok etti’’ diye konuştu.

Odesa Valisi, dün akşam saatlerinde Karadeniz kıyısındaki kente bir roketin isabet ettiğini, ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

Ukrayna'nın yüz binlerce ton tahılı çalındı

Ukrayna Tarım Bakan Yardımcısı, Rusya'nın "yüz binlerce ton" tahıl çaldığını öne sürdü. Dün yaptığı açıklamada, istila altındaki topraklarda depolanan 1,5 milyon ton tahılın çoğunun Rus kuvvetleri tarafından çalınmasının söz konusu olduğu belirtildi.

Ukrayna'da tahıl hasadı geçen yıl 86 milyon tona ulaşmıştı. Tarım Bakanlığı, bu yılki hasada dair bir tahminde bulunmuyor. Ancak analistler rekoltenin 41,4 milyon tona kadar düşebileceğini belirtiyor.

24 Şubat'ta başlayan Rusya’nın Ukrayna işgalinde 67. güne girildi. Birleşmiş Milletler'in iki gün önce yaptığı açıklamaya göre savaşta 2 bin 899 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sivil sayısıysa 3 bin 235'e ulaştı.

'İstilacılar en az 2 bin sanat eserini çaldı'

Mariupol'deki yetkililer, Rusya askerlerinin şehirden en az 2 bin sanat eserini çaldığını öne sürerek Interpol'e başvuracaklarını duyurdu. Mariupol Belediyesi'nin perşembe günü Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "İstilacılar Mariupol'ü tarihi ve kültürel mirasından ‘kurtardı'. Mariupol'deki müzelerden eşsiz değere sahip 2 binden fazla sanat eserini çalıp Donetsk'e kaçırdılar" iddialarına yer verildi. Paylaşımda, "Mariupol Belediyesi, hukuki mercilerin suç duyurusunda bulunması ve Interpol'e başvuru yapması için gerekli belgeleri hazırlıyor" dendi.

Bültene kayıt ol