Yemen’de insani kriz büyüyor

10.11.2021 - 09:30
Haberi paylaş

Yemen’de yedi yıldır süren iç savaş milyonlarca insanı felakete sürüklüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, iç savaşın sürdüğü Yemen'de yaşam koşullarının kötüleşmesi ve ekonomik sıkıntıların artmasıyla 7,3 milyon kişinin barınma sorunu yaşadığını açıkladı. 

Özellikle İran ve Suriye’nin bölgesel güç olmak için askeri müdahalede bulunduğu Yemen’de  milyonlarca insan sadece barınmaya değil gıda yardımına da ihtiyaç duyuyor. 

Mart 2015'te Husiler ülkenin batısının büyük kısmını ele geçirdiler. Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Bu tarihten itibaren binlerce insanın öldüğü biriç savaş Yemen’e hâkim. Ülkede İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetini destekliyor. 

İç savaş boyunca 10 bin ile 40 bin arasında insanın öldüğü tahmin ediliyor.

Yemen sık sık açlık ve ilaç kriziyle de gündeme geliyor. Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıklaması bugün büyüyen barınma ihtiyacının özellikle kadınlar ve çocuklar için acil olduğunu gösteriyor. Barınma ihtiyacı olan insanların yüzde 75’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

Bültene kayıt ol