Berlinliler "emlak devleri kamulaştırılsın" dedi

27.09.2021 - 22:40
Haberi paylaş

Berlinlilerin kamulaştırmaya onay vermesi, sadece Berlin'de değil tüm Avrupa'da konut ve "kentsel dönüşüm" tartışmalarına devrimci bir boyut kazandıracak.

Almanya'da 26 Eylül'de meclis seçimleriyle paralel olarak Berlinliler barınma sorunu ile ilgili halk oylaması için sandık başına gitti. Berlinlilerin yüzde 56,4'ü kentte giderek yayılan dev emlak şirketlerinin kamulaştırılması yönünde oy kullandı. Ret oyu ise yüzde 39'da kaldı.

Oylamaya sunulan karar metninde Berlin Senatosu, "mülklerin kamu malına dönüştürülmesi için gerekli tüm önlemleri almaya ve bu yönde bir yasa hazırlamaya" çağrıldı. Referandumda somut bir yasa tasarısı oylamaya sunulmadığı için halk oylaması sonucunun siyaset açısından bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak buna rağmen yeni Senato ve meclisin oylama sonucunu dikkate alması gerekiyor.

Almanya'da bu türde düzenlenen ilk halk oylamasında konu, Berlin'de 3 binden daha fazla konuta sahip olan ve "kâr amacı güden" şirketlerin kamulaştırılmasıydı. Berlin'de 2 milyon konutun 1,7 milyonu kiralık. Bu kiralık konutların 240 bini, yüzde 15’i dev emlak tekellerinin elinde.

Fahiş fiyatlar nedeniyle ev bulunamıyor

Berlin'de son yıllarda kiralardaki hızlı artış nedeniyle kentin pek çok bölgesinde ev bulmakta sıkıntı yaşanıyor.

Kamulaştırma taleplerine öncülük eden girişimin sözcülerinden Kalle Kunkel, koalisyon hükümetinin kurulma sürecini yakından takip edeceklerini belirterek "Oyalama ve engelleme taktiklerini kabul etmeyeceğiz. Tüm oyunları biliyoruz. Emlak şirketlerinin kamulaştırması hayata geçirilene kadar durmayacağız" açıklamasını yaptı.

Girişim, kamulaştırma yoluyla kira artışlarının durdurulmasını ve uzun vadede kiralarda istikrar sağlanmasını hedefliyor. Kamulaştırma talebi, Alman Anayasasının 15'inci maddesine dayanıyor. Bu maddede "Toprak ve arazi, doğal kaynaklar ve üretim araçları, kamulaştırma amacıyla, tazminatın biçim ve ölçüsünü belirleyen bir yasayla, kolektif mülkiyet veya kamu ekonomisinin diğer şekillerine dönüştürülebilir" ibaresi yer alıyor.

Karar, tüm Avrupa’da konut konusuna devrimci bir boyut kazandıracak

Berlin Senatosunun bu tür bir yasa çıkarıp çıkaramayacağı ise henüz bilinmiyor. İş dünyası gibi SPD, CDU, AfD ve FDP kamulaştırmaya karşı çıkıyor. Sol Parti kamulaştırmaya tam destek verirken Yeşiller buna "son çare" olarak başvurulmasından yana. Ancak Berlinlilerin kamulaştırmaya onay vermesi, sadece Berlin'de değil tüm Avrupa'da konut ve "kentsel dönüşüm" tartışmalarına devrimci bir boyut kazandıracak.

Kamulaştırma girişimi; emlak şirketlerine kamulaştırma bedeli olarak ödenecek olan yaklaşık 7,3 milyar ile 13,7 milyar euro arasındaki miktarın para olarak değil, 40 yıl zarfında kira gelirlerinden ödenmesini istiyor.

 

Bültene kayıt ol