İsviçre’de halk eşcinsel evliliğe onay verdi

27.09.2021 - 22:13
Haberi paylaş

İsviçre'de eşcinsellere evlenme ve evlat edinme hakkı tanıyan yasal düzenleme için yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 64.1'i "evet" oyu kullandı.

Eşcinsellerin evlilik eşitliğinden yararlanmalarını sağlama konusunda İsviçre, Avrupa'da en geç hareket eden ülkeler arasında bulunuyor.

Aslında referandum eşcinsel evlilik karşıtları tarafından gündeme getirildi. Hükümetin de parlamentonun da kabul ettiği yasal düzenlemeye karşı çıkanlar, düzenledikleri imza kampanyasıyla konunun halkoyuna sunulmasına yol açtı.

Ancak referandumda hükümetin çıkardığı yasa büyük oranda destek buldu. Eşcinsellerin evlenmeleri ve kendileriyle akraba olmayan çocukları evlat edinmelerine ilişkin düzenleme kabul edildi.

Eşcinsel evlilikler konusunda İsviçre, dünyada yasanın geçtiği 30'uncu ülke oldu.

"evet" kampanyası direktörü Olga Baranova, eşcinsellere evlenme hakkı tanıyan yasaya halkın verdiği desteğin boyutunun kendisi için bile şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Ülkede Evanjelistlerin de dahil olduğu sağ kesimler kampanya aleyhinde çalışmıştı.

Doğrudan demokrasi ile yönetilen İsviçre'de önergeler, 50 bin imza toplanması halinde vatandaşlara sunuluyor, referandumlarda onaylanırsa doğrudan yürürlüğe giriyor.

Marksist.org’un notu: Eşcinsel (LGBTİ+) hakları, temel insan haklarıdır. Referandum konusu yapılmaması gerekir.

Bültene kayıt ol