Ermenistan seçimleri: Eski rejim ve milliyetçilik kaybetti

23.06.2021 - 10:16
Haberi paylaş

Ermenistan’da Dağlık Karabağ yenilgisi sonrası seçimlere gidildi. 

Ülkede yükseltilmeye çalışılan milliyetçi hezeyana rağmen seçimlerde Paşinyan beklenenden fazla oy alarak yüzde 53,9 ile birinci oldu. Ermenistan İttifakı ise oyların sadece yüzde 21'ini alabildi.

Dağlık Karabağ savaşında alınan ağır yenilgi sonrasında 17 parti Paşinyan hükümetine karşı birleşerek Ermenistan İttifakı’nı kurmuş ve Paşinyan’ın istifasını istemişti. Genel Kurmay Başkanı dahi açıklama yaparak yenilgiden sorumlu tuttuğu Paşinyan’ın istifasını talep etmiş, Paşinyan bu açıklaması nedeniyle Genel Kurmay başkanını görevden almak isteyince de Cumhurbaşkanı buna onay vermemişti.

Paşinyan’ın kazandığı seçimlere katılım oranı yüzde 50 gibi düşük bir düzeyde kaldı. Ancak Ermenistan’da Paşinyan’ın kazandığı önceki seçimlerde de katılım yüzde 49’du.

Paşinyan baştan sona yolsuzluğa batmış eski rejime karşı bir sivil muhalefet hareketinin sonucu olarak iktidara gelmişti. Rusya karşıtı olmasa da Batı dünyası ile ilişkilere önem veren bir lider olarak Ermenistan’ın dışa açılımını temsil ediyordu.

Dağlık Karabağ savaşında çok ağır bir yenilgi alınmış olmasına rağmen Ermenistan halkı, eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'ın liderliğindeki Ermenistan İttifakı’na destek vermeyerek ülkenin eski rejime geri dönmesini, yani bir tür restorasyonu ve milliyetçi hezeyanı kabul etmediğini göstermiş oldu. 

Bültene kayıt ol